11 °C Budapest
Close-up Of Golden Stacked Coins On Justice Scale balance libra

15,9 százalékkal több adót szedett be novemberig a kormány: erre költöttek milliárdokat

2023. december 8. 15:02

A kormány ugyanakkor a kedvezőtlen körülmények ellenére is biztosítja a költségvetésben a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. A rendkívüli kiadások ellenére a kormány évről évre tovább csökkenti a hiányt és az államadósságot - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első tizenegy hónapjában a rezsivédelem költségei 1333,8 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. november végéig erre a célra kifizetett 394,2 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent. Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 621,8 milliárd forintot fordítottak november végéig. Ez 111,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tizenegy hónapjában folyósított forrásokat.

A költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. November végéig az uniós kiadások 2402,0 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1265,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzése érdekében novemberben újabb 3,5 százalékpontos nyugdíjemelést hajtott végre. Az emelés éves költségvetési hatása 188,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt nyugellátásokra 5313,4 milliárd forintot fordítottak november végéig. Az egészségügy területén gyógyító-megelőző ellátásra 2189,1 milliárd forintot fordított a kormány az első tizenegy hónapban.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,9%-kal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0%-kal magasabb összegben alakultak a tavaly november végi állapothoz képest - közölte a PM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem