12 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Bemondta az MNB-alelnök: komoly kamatcsökkentésre készülnek a jövő héten

2023. november 16. 11:31

A javuló makrogazdasági fundamentumok és a nemzetközi környezet támogatják a kamatcsökkentés folytatását az októberi 75 bázispontos ütemben – mondta egy csütörtöki konferencián Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A jegybankár úgy fogalmazott, hogy az év végére „11 százalék alatt, de 11 százalék körül” lehet az irányadó kamat.

Továbbra sem dőlhetünk hátra, mivel turbulens környezetben vagyunk, kiemelten fontos az adatvezérelt üzemmód és az óvatosság a monetáris politikai döntéseknél – idézi a Portfolio Virág Barnabás egy csütörtöki budapesti konferencián elhangzott szavait. Az MNB alelnöke kiemelte, hogy az októberi 9,9 százalékos infláció alacsonyabb volt a jegybank várakozásainál, illetve az olajárak is alacsonyabban alakultak, így

a jelenlegi környezet támogatja, hogy novemberben is az előző havi ütemben, 75 bázisponttal folytassa a kamatcsökkentést a jegybank.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 12,25 százalékról jövő kedden jó eséllyel 11,5 százalékra mérsékli majd az alapkamatot a Monetáris Tanács. Az alelnök szerint az év végére "11 százalék alatt, de 11 százalék körül lehet az irányadó kamat", ez annyiban változás, hogy októberben 11 százalékos előrejelzést fogalmazott meg. Vagyis a jelenlegi kamatcsökkentési ütem akár decemberben is folytatódhat, 10,75 százalékra csökkentve a rátát.

A mai megszólalás azért lényeges, mert Virág Barnabás gyakorlatilag eloszlatta a 100 bázispontos kamatvágással kapcsolatos várakozásokat, melyek a vártnál alacsonyabb októberi inflációs adat után jelentek meg a piacon.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a makrogazdasági fundamentumok oldaláról kedvező hírek érkeztek, hiszen az infláció csökkenése mellett a folyó fizetési mérleg egyenlege is jobban alakult a várakozásoknál. Ugyanakkor a pénzpiaci hangulat továbbra is törékeny, geopolitikai feszültségek jellemzik a világot és recessziós kockázatok jelentek meg globálisan.

Előadásában Virág Barnabás arról beszélt, hogy az elmúlt 2-2,5 évben az infláció volt a közellenség a világban, ez a régiónknak nagyjából kétszer akkora terhet jelentett, mint Nyugat-Európának. Ahogy mondta, a nyugat-európai országok magas inflációról beszélnek, nálunk viszont ez "rémálomszerű" volt. A magyar gazdaság nagy pozitívuma a munkaerőpiac, mely a válságos időszakban is feszes maradt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Virág szerint a magas infláció időszakában sok magyar cég növelte a profitabilitását az áremelések következtében, ezért nekik most van mozgásterük, hogy megtartsák a dolgozóikat, ezt a mozgásteret használniuk is kell a relatíve magas nominális béremelkedés mellett.

Az év végére jó esélyünk van elérni a 7 százalék körüli inflációt, de a személyes véleményem szerint akár 7 százalék alatt is lehet a decemberi adat. Eddig azt mondtam, hogy 7-8 százalékot várok, most a kedvező októberi adat után ez alacsonyabb lehet, de sok múlik még az olajárak alakulásán

- emelte ki a jegybank alelnöke. Szerinte jó esély van arra, hogy 2024-ben a magyar gazdaság egy kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon, a reálbérek 4-5 százalékkal emelkedhetnek, az elhalasztott kormányzati beruházások is beindulhatnak, illetve az export is támogató lehet.

A pozitív reálkamat elősegíti a dezinfláció fennmaradását, ennek folytatódnia kell - szögezte le Virág Barnabás. Hozzátette, hogy a monetáris politika új korszkában a makrogazdasági fundamentumokra koncentrálnak, amivel kapcsolatban fontos pozitívumokat láttak az infláció és a fizetési mérleg területén, de közben figyelembe kell venniük a pénzpiaci hangulat alakulását is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm