Panoramic view of wind farm or wind park, with high wind turbines for generation electricity with copy space. Green energy concept.

Óriási EU-s forrás juthat most energetikai fejlesztésekre: itt van a részletes terv

2023. július 28. 20:02

Magyarország tizennégy reformintézkedésre és tizennégy beruházás megvalósítására tehet javaslatot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv újabb, önálló energetikai fejezetében. A társadalmi egyeztetésre induló REPowerEU fejezet tervezete mintegy 2600 milliárd forint összértékű fejlesztés végrehajtását alapozhatja meg az energiaszuverenitás erősítése és a kiegyenlített energiaátmenet érdekében. Az ország minden részét érintő programelemek elsősorban a hálózatok fejlesztését, az ipar zöldítését, a megújulók fokozott hasznosítását és az energiahatékonyság javítását célozzák - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nemzetközi energiaválságra reagálva terjesztette elő a REPowerEU tervet. A tagállamok Helyreállítási és Ellenállóképességi Terveiket REPowerEU fejezetekkel egészítik ki, amelyek új vagy kibővített intézkedéseket, beruházásokat tartalmaznak főként az energiamegtakarítás elérése, az energiaellátás diverzifikálása, a megújulók térnyerésének felpörgetése érdekében.

A magyar energiapolitika fő célkitűzése az energiafüggetlenség növelése - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az importkitettség mérséklését is szolgálják a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv korábbiaknál ambiciózusabb vállalásai. A tervek szerint 2030-ra hazánk végsőenergia felhasználása a tartós gazdasági bővülés fenntartása mellett 750 PJ alá csökken. A bruttó végső energiafogyasztáson belül legalább 29 százalékra emelkedhet a megújulók aránya. Az üvegházhatású gázok kibocsátása az 1990-es bázishoz képest megfeleződhet.

A javasolt reformintézkedések a többi között az energiaközösségek kibővítését, az okosmérők szabályozásának átalakítását, a megújuló erőművek hálózati csatlakozási engedélyezését mozdíthatják elő. Jogi ösztönzőkkel segíthetik az energiatárolás elterjedését, stratégia kidolgozásával a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítását. A szabályozási eszközök mellett beruházási támogatás is élénkítheti a földhő vagy a hidrogén hazai alkalmazását - írják.

A fejlesztési listában a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére és digitalizálására jut.

A megújulók biztonságos rendszerbe kapcsolását hagyományos és intelligens hálózatfejlesztések szolgálják kapacitásbővítéssel, a működési megbízhatóság javításával. Ötven új meteorológiai állomás telepítésével készülhetnek pontosabb időjárás előrejelzések a naperőművi termelés eredményesebb becsléséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai és régiós ellátásbiztonságot egyformán fokozhatja a román-magyar határkeresztező pont kapacitásbővítése, amelynek köszönhetően több földgáz érkezhet dél-keleti forrásokból. Magyarország hét szomszédja közül hat felé már kiépítette az összekötő gázvezetékeket, a REPowerEU keret fedezheti az egyedüliként hiányzó szlovéniai vezeték létrehozásának költségeit. A dunai finomító csak korlátozottan alkalmas tengeri eredetű kőolaj feldolgozására, szükséges átalakítása mellett az Adria távvezeték magyarországi szakaszának szállítókapacitását is célzott beavatkozásokkal kell szinten tartani, emelni - közölték.

A javaslat a hazai ipari parkok számára lehetőséget teremthet arra, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben legyenek képesek az önellátásra. A betelepült munkahelyteremtő vállalkozások áram- és hőigényét részben megújulók biztosíthatják az energiatárolási megoldások kiépítése mellett. A zöld gazdaság a gyártókapacitások megteremtésével, tiszta technológiák alkalmazásával, a szakemberek átképzésével járulhat hozzá egyszerre az energetikai-klímavédelmi és növekedési-versenyképességi törekvések valóra váltásához. A vállalkozások, középületek és lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása éves szinten összesen 343 gigawattórával csökkentheti a primerenergia-felhasználást. A környezetkímélő és energiatakarékos vasút üzembiztonságát, szolgáltatási színvonalát a Szeged-Röszke vonal villamosítása, nyolc vidéki vontatási alállomás berendezéseinek cseréje, felújítása emelheti.

A tervezett ágazati intézkedéseket, fejlesztési elképzeléseket összegző dokumentum 2023. augusztus 11-ig a www.palyazat.gov.hu honlapon véleményezhető. Az Európai Bizottság és Tanács már korábban elfogadta Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét. Annak közel 2300 milliárd forintos keretösszegéből 460 milliárd forintot meghaladó értékben valósulnak meg egyebek mellett a hálózatfejlesztést, a megújuló energiatermelés és -felhasználás fokozását célzó beruházások. A REPowerEU fejezet további több mint 2000 milliárd forint vissza nem térítendő és hiteltámogatással járulhat hozzá az ország energiaszuverenitásának elősegítéséhez, a biztonságos és megfizethető ellátáshoz, az energiarendszer fenntarthatóságához, a célzott iparfejlesztésekhez - áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem