12 °C Budapest
woman holding lottery ticket ~ shot with canon eos rp

Lehangoló hírt kaptak a magyar idősek: ennyit a tisztességes nyugdíjemelésről?

2023. május 14. 19:03

A héten az érettségivel, népszerű úticélokkal, illetve nyugdíjemeléssel és autósokkal is foglalkoztunk - olvasd el újra válogatásunkat, nézd meg, mi érdekelte legjobban az embereket 2023 19. hetén.

Hétfőn reggel sok tízezer diák indult el szorongva az iskolába. Az a nap más volt, mint a négy évben eddig megszokottak: öltönyben, nyakkendőben, illetve blúzban és szoknyában ültek be a padba, hogy megírják az érettségi vizsgákat. Legtöbben viszont talán már a nyaralással is kacérkodnak, illetve aggódhatnak azon is, hogy idős nagyszüleik megkapják-e a várt nyugdíjemelést, hiszen sok nyugdíjas van komoly bajban - mindenki találhat kedvére való cikket a Pénzcentrum 19. heti összefoglalójában.

Ez vár azokra, akiknek idén nem sikerült az érettségi: így lehet sikersztori a kudarcból

A hét leginkább az írásbeli érettségikről szólt: túl vannak a legfontosabb tárgyak írásbeli vizsgáin az érettségizők, és a hivatalos megoldókulcsok alapján a legtöbben már azt is tudják, nagyjából hány pontot értek el. Sok diák már lázasan számolgatja, mennyit jelenthet ez számára a felvételin, miközben mások pedig úgy érezhetik, hogy nagyon elrontották a vizsgákat. Mivel az elmúlt évek másról sem szóltak sok középiskolás számára, minthogy a jövőjük múlik azon, hogy teljesítenek az érettségin - nem csoda, ha most sokan izgulnak vagy csalódottak.

Ennyit a horvát Adriáról: ez a tengerpart lesz a magyarok kedvence 2023-ban

Ha tengerpartra vágysz, de bizonytalan vagy, merre indulj el, feltétlenül hasonlítsd össze a közeli mediterrán országok nyújtotta lehetőségeket, hiszen a gazdasági környezet gyors változásai miatt, már nem biztos, hogy ma is érvényesek a korábbi beidegződések. Szlovénia és Horvátország után most Montenegrót vettük górcső alá, és megnéztük, hogy vajon 2023-ban is ez még a legjobb ár-érték arányú közeli tengerparti ország.

Brutál áremelést jelentettek be a magyar strandokon: vagyon lesz a családi pancsolás idén

Lassan tényleg megérkezik a jó idő, hamarosan nyitnak a strandok, a pünkösdi hosszú hétvégére már szinte mindenhol látogathatóak lesznek a kültéri mesterséges fürdőhelyek. Összeszedtük melyik fővárosi strand mikor nyit pontosan, és megnéztük azt is, mennyit emelkedtek a strandbelépők 2022 és 2023 között. 

Tonnaszám veszik a csehek, lengyelek, németek ezt a magyar tejterméket: mit tudhatnak?

Több intézkedés és nemzetközi folyamatok mutatnak arra, hogy a tej és tejtermékek árai hamarosan csökkenhetnek a jelenlegi magas szinthet viszonyítva. A boltok már el is kedzték az akciózást az utóbbi hónapokban, és további árcsökkenés várható a szakértők szerint. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogyan alakult 2022-ben a tejfelvásárlás, illetve a feldolgozás a megelőző évekhez képest, valamit hogy mennyivel nőtt a tejtermékek exportja.

Lehangoló hírt kaptak a magyar idősek: ennyit a tisztességes nyugdíjemelésről?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Meglehetősen kilátástalan helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok, miután immár nem túlzás azt mondani, hogy a száguldó, és eddig csak nagyon lassan csökkenő infláció szabályosan felzabálta mind az év elején adott nyugdíjemelést, mind pedig a plusz juttatásként a kormány által három éve újra adott 13. havi nyugdíjat is. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint fontolóra kell venni egy évközi kompenzációt is, mert sajnos a drágulás várhatóan nem találkozik a kormány elképzeléseivel 2023-ban.

Nehéz időszakáról vallott Gym Suleiman: elkerülhetetlen döntést hozott a TikTok-sztár

Évek óta hatalmas népszerűségnek örvend a testépítés, mint sport, aminek Magyarországon is egyre több hódolója van. Azonban a 2000-es évek elejéről sok előítélet maradt meg az emberekben: a „gyúrósok” mind koxolnak, buták, miközben csak csirkén és rizsen élnek és a konditeremben töltik az életüket. A CashTag legújabb részében meglátogattuk a Gym Suleimanként ismert Hasan Suleimant, és annak jártunk utána, hogy ezek a sztereotípiák vajon mennyire igazak, illetve mi is kell pontosan ahhoz, hogy valaki egy sikeres edzőtermet üzemetessen. Suleiman beszélt arról is, hogy hatott a pandémia, az infláció és az energiaválság együttese a szakmára.

Brutális hőhullám tarolja le Magyarországot: ez már az egészségre is veszélyes, sokan fognak szenvedni

Idén nyáron is várhatók hőhullámok, viszont még ez is semmi lesz ahhoz képest, ami a jövő évtől várhat ránk - ezt mondták a Pénzcentrum által megkérderzett szakértők. Egyikük azt is hozzátette, hogy a szélsőségesen forró, több héten át tartó hőhullám olyan veszélyes, hogy az idősek és betegek többlethalálozások számát rá lehet írni ennek a számlájára.

Hajas László: Rengetegen hagyták el a fodrász szakmát, óriási harcok dúlnak a színfalak mögött

Az elmúlt három év különösen megviselte a fodrász szakmát: először a pandémia miatt hónapokig nem nyithattak ki, majd amikor végre fellélegezhettek volna, beütött az energiaválság. A szakmát pedig rengetegen elhagyták, vagy áttértek a házhoz járásra, és ezzel együtt arra, hogy feketén dolgozzanak. Mindezek mellett pedig egyre jobban drágulnak az alapanyagok és az eszközök, így kénytelenek voltak a fodrászok árat emelni. De vajon mit is fizetünk meg pontosan akkor, amikor elmegyünk hajatvágatni? Mi kell ahhoz, hogy valaki mesterfodrász legyen, mennyi pénz szükséges a szakma elkezdéséhez egyáltalán? Többek között erről beszélgettünk Hajas László mesterfodrásszal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem