13 °C Budapest
Workers preparing jabugo hams eliminating the excess fat and skin from them, Guijuelo, Castilla y Leon, Spain

Durva, ami a vágóhidakon történik: mi lesz így a magyar baromfival, marhával?

2023. március 7. 09:28

2022-ben jelentős termeléscsökkenés történt a hazai vágóhidakon - írta meg a Világgazdaság. A sertések kivételével valamennyi hazai vágóállatból több mint 10 százalékos a csökkenés.

2014 óta először csökkent ismét 100 ezer alá a magyarországi vágóhidakon levágott szarvasmarhák száma. Előző évben 97,9 ezer darabot vágtak, ami 10,4 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból. A tehenek vágása 9,5, az üszőké 4,4, a bikák vágása pedig 13,7 százalékkal csökkent a darabszám alapján 2022-ben az előző évhez képest - közölte a lap.

A KSH tavaly november végéig rendelkezésre álló adatai alapján Magyarország a 66,5 ezer tonna export mellett 11,3 ezer tonna élő szarvasmarhát importált 2022 első tizenegy hónapjában. Az export mennyisége közel 2, az importé 3,5 százalékkal csökkent a 2021 hasonló időszakában mért értékhez képest. Az élőmarha-export főként Lengyelországba, Horvátországba és Koszovóba irányult, a kivitel több mint 51 százaléka került ezekbe az országokba, az import pedig elsősorban Szlovákiából, Németországból és Csehországból érkezett. 

Csekélyebb a visszaesés a sertések terén

Sertésből is kevesebbet vágtak tavaly. Összesen 4,532 millió disznó került a vágóhidakra, vagyis 337 ezerrel és 6,9 százalékkal kevesebb mint az azt megelőző évben. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása esett vissza a legerőteljesebben, az előző évi 88,7 ezerről 25,5 százalékkal, 60 ezer darabra csökkent. 

Az elmúlt év november végéig az élő sertések exportja éves összevetésben 12 százalékkal bővült, az import pedig 11 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban 34,5 ezer tonna élő sertés került a külpiacokra, az import pedig 59,2 ezer tonna volt, azaz a behozatal továbbra is jóval felülmúlja a kivitelt. A sertésimport főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, míg az export nagyrészt Romániába, Ausztriába és Hollandiába irányult. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A baromfik terén is érzékelhető a változás

A csökkenő tendencia a baromfivágások terén is megmutatkozik. 2022-ben 207,8 millió volt a levágott baromfik száma, ami 11 százalékos csökkenés az előző évihez képest. A levágott baromfik élő súlya 635 ezer tonna, vágott, vagyis tisztított, a bontott súlya pedig 480 ezer tonna volt. A vágóhídra került baromfik túlnyomó részét természetesen a csirkék tették ki: ebből 175,1 milliót vágtak, 5,8 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. A baromfivágáson belül a pulykák számaránya 2,8 százalék volt, a kacsáké 10,2. Vágókacsából 21,3, libából 2,8 milliót vágtak 2022-ben. 

A víziszárnyasok esetében szintén jelentős termelés-visszaesést tapasztalhatunk, mely részben a madárinfluenzára vezethető vissza. A kacsavágások száma 37, a libáké 35 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Ráadásul a csökkenés már korábban megkezdődött, hiszen 2021-ben libából 25, kacsából pedig 40 százalékkal kevesebbet vágtak, mint az azt megelőző esztendőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem