20 °C Budapest
Building column on a government building with a beautiful blue sky. bank

Fitch: vége a csökkenő kamatok időszakának - tartósan drága hitelekkel számolhatunk a jövőben?

2022. november 22. 20:15

A magas infláció nyomában járó emelkedő kamatok véget vetettek a kedvező globális államadósság-finanszírozási kondíciókkal jellemzett időszaknak - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében. A nemzetközi hitelminősítő a szuverén adósok jövő évi kilátásairól összeállított tanulmányában kiemeli azt a várakozását, hogy az emelkedő kamatoknak tartós hatásuk lesz az államadósságok piaci finanszírozásának költségeire.

A Fitch szerint ennek különös jelentősége van a szuverén osztályzatok szempontjából, tekintettel az államadósság-terhek 2019 vége óta bekövetkezett széles bázisú és jelentős növekedésére. Ha a Fitch besorolási listáján szereplő államadósok 2019 óta bejelentett jegybanki kamatemeléseinek 125 bázispontos mediánszintje teljes mértékben és azonnal érvényesülne a kamatkötelezettségekben, a globális államadósság-tömeg kamata 2023-ban 1100 milliárd dollárral növekedne - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy ez nem fog megtörténni, hiszen a mindenkori kamatszintek és a tényleges fizetési időpontok nem esnek egybe, tekintettel a különböző lejárati profilokra. A hitelminősítő szerint azonban a folyamatosan csökkenő kamatokkal jellemzett nagyon kedvező adósságdinamikák korszaka - különösen a fejlett gazdasági térségekben - véget ért.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint jövőre az amerikai és az euróövezeti gazdaságban is recesszió lesz. A cég kiemeli, hogy a világ e két legnagyobb gazdasági erőcentrumában 1980 óta mindössze negyedszer fordul elő egyidejű visszaesés. A Fitch várakozása szerint a recesszió az euróövezetben előbb - már az idén - elkezdődik és mélyebb is lesz, mint az amerikai gazdaságban, tekintettel a földgázellátási válságra, amely az energiaárak jelentős kilengését okozta.

A Fitch Ratings listáján szereplő szuverén adósok besorolási kilátásai csaknem kiegyensúlyozottak, de az idei év a legrosszabbak között volt a feltörekvő térségi államadós-osztályzatok leminősítései szempontjából - áll a tanulmányban. A hitelminősítő közölte: az átlagos globális államadós-besorolási szint valamelyest elmarad a "BBB mínusz"-tól - ez a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott kategóriák határa -, de a globális átlagon belül a feltörekvő piaci szuverén adósságosztályzatok átlaga minimálisan "BB mínusz" felett jár, vagyis a spekulatív sávban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch Ratings már három éve "BBB"-re - vagyis egy fokozattal a "BBB mínusz" határszint fölé - javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását, amelyre stabil kilátást tart érvényben. Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service a minap Londonban ismertetett éves előrejelzésében közölte, hogy negatív hitelképességi kilátást adott 2023-ra a világgazdaságnak. A cég indoklása szerint az infláció lassulásnak indul ugyan jövőre, de az élelmiszer- és az energiaárak továbbra is magasak lesznek, hátráltatva a globális növekedést.

A Moody's prognózisa az idén még 3 százalékos, jövőre azonban 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedést valószínűsít reálértéken. A Fitch Ratings új negyedéves prognózisa 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra szintén mindössze 1,7 százalékos növekedéssel számol a világgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem