13 °C Budapest
500 Forint Bill in a white dustbin.

2022 tuti nem a forint éve lesz: csak kozmetikázza az árfolyamot az MNB közbelépése?

2022. október 28. 15:02

Még majdnem három hónap van az évből, azonban a magyar deviza eddigi mozgását látva azonban majdnem biztosan kijelenthető, hogy 2022 egyik nagy alulteljesítője a forint lesz. A jegybank rendkívüli kamatemelése óta kicsit szépített a forint, de ez csak kozmetikázásra volt elég.

Október első felében hozzá kellett szoknunk, hogy a forint szinte naponta esett új történelmi mélypontra az euróval szemben, a korábban elképzelhetetlennek tartott 430-as szinttel is meg kellett barátkoznunk átmenetileg. Nem nagyon látszott, mi tudna fordítani a tendencián, azonban október közepén az MNB váratanul 500 bázisponttal 18 százalékra emelte az irányadó kamatot az egynapos betéti eszköz meghirdetésével. Ez hozott egy kis megnyugvást a forint piacára, de azóta is nagyok a kilengések 405-415 között - írták a Pénzcentrumnak küldött elemzésükben az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Az év eleje óta a forint az euróval szemben így is több mint 11,5 százalékkal értékelődött le. Viszonyítási alapként a lengyel zloty 3,1 százalékot veszített, miközben a cseh korona még erősödni is tudott 1,6 százalékkal.

A dollárral szemben még siralmasabban néz ki a teljesítmény, a forint 27,5 százalékos zuhanása világviszonylatban is az élmezőnyben van, talán csak az argentin peso és a török líra volt képes ennél is gyengébb teljesítményre

- húzták alá.

Mi a baj a forinttal?

Mint az elemzésben kiemelték, az orosz-ukrán háború kitörése óta látszik, hogy időről időre újra nyomás alá kerül a forint, de ennek oka nem mindig ugyanaz. Az állandóságot talán az erős dollár jelenti, ami a feltörekvő piaci devizák szempontjából hagyományosan rossz hír, a forint pedig úgynevezett magas bétájú devizaként kimondottan érzékenyen reagál erre. Emellett korábban azt lehetett mondani, hogy a magas világpiaci földgázár lehet felelős a gyengélkedésért, azonban az utóbbi hetekben a nyersanyag jegyzése nagyjából lefeleződött, a magyar deviza mégsem tudott érdemben erősödni, sőt újabb és újabb mélypontokat állított be egészen addig, amíg nem lépett közbe a jegybank.

Ez pedig Magyarország romló energiamérlegén keresztül folyamatosan növeli a külkereskedelem és a folyó fizetési mérleg hiányát, ami nem jó jel a mostanihoz hasonló válságos időszakban. Ezt is az MNB próbálja orvosolni azzal, hogy a devizatartalékából ad forrást az energia beszerzésére, hogy ne a piacon kelljen váltani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzők emlékeztettek, hogy a 13 százalékos alapkamat kiemelkedően magas a régióban, nagyjából a duplája a lengyel vagy a cseh kamatszintnek, azonban a piac érezhetően ennél többre számított, korábban 14 százalék feletti csúcsot vártak a befektetők. Ez tükröződött október első felében az árfolyamban, hiszen 405-ről 430 fölé emelkedett az euró-forint jegyzés.

Mégis mi segíthetne még a forinton? Rövidtávon elsősorban az, ha a kormány meg tudna állapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról. Ezzel ugyanis egyrészt jelentős mennyiségű deviza áramolhatna be az országba, ami a már említett energiamérleg kiegyenlítését segíthetné, másrészt egy fontos bizonytalansági tényező árazódhatna ki a forintból, hiszen, ha az év végéig nincs megállapodás, akkor jelentős összegtől végleg elesik Magyarország

- vélekedtek a Aegon Alapkezelő szakértői, akik szerint befektetői szempontból a forint gyengülése azt jelenti, hogy szinte biztosan jobban lehet idén keresni a devizás befektetésekkel, akár befektetési alapokkal, hiszen a jelentős árfolyammozgást nehéz kompenzálni a befektetések teljesítményével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm