0 °C Budapest
Ságújfalu, 2021. május 30.Virágzik a bíborhere (Trifolium incarnatum) a Nógrád megyei Ságújfalu közelében 2021. május 30-án. Háttérben a sóshartyáni templom tornya.MTI/Komka Péter

Hihetetlen, mi folyik ebben a megyében: hiába a főváros közelsége, ez sem segít rajtuk

2022. október 19. 08:13

Hiába van közel Budapesthez, és szép a táj, az országos átlaghoz képest rengeteg a munkanélküli Nógrád megyében. Az ország északi szegletében a KSH legfrissebb adatai alapján nem túl fényes a helyzet, de mi lehet ennek az oka?

A múlt évezred utolsó éveiben Nógrád megye gazdasági tekintetben az egyik leggyengébb lábakon álló hazai térséggé vált, és ezt a hátrányt azóta is csak kisebb mértékben tudta csökkenteni. Bár közel van a főváros, és a térség is szép, nem sikerült kilépnie a gazdasági hanyatlásból, pedig az 1990-es éveig meghatározó barnakőszén bányászat a térségben sokaknak adott munkát. Azonban az utolsó bányát bezárták 1994-ben, azóta pedig egyre csak hanyatlik a megye.

Nem véletlen hát az a mutató sem, miszerint az ipari termelés értéke az országban a legkevesebb 0,3 ezer milliárd forint (Szabolcs-Szatmárban is legalább háromszor ekkora). Ha az egyéb gazdasági és munkaerőpiaci mutatókat nézzük, akkor sem túl bíztatóak az eredmények, a KSH 2022-es első félévi mutatói alapján - hiába Budapest –és Pest megye- relatív közelsége - továbbra is az ország egyik leghátrányosabb térségéről beszélünk.

A Hello Vidék részletezte, hogy a megyében hogyan alakultak a különböző mutatók. Nógrád az ország legkisebb lélekszámú megyéje, és egyre csak fogy a lakossága. Jelenleg ez az ország legkisebb lélekszámú megyéje, népessége az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent: míg 2019-ben 188 ezer fő volt, 2022. január 1-jén 185,6 ezer főre csökkent. 1,9 ezer fővel kevesebben élnek itt, mint egy évvel korábban.Ráadásul ebben a megyében a legrosszabbak a foglalkoztatási mutatók, és a mezőgazdasági mutatóit tekintve sem jár az élen, nagyjából Fejér és Heves megyével egy szinten áll, kukoricát, őszi árpát és búzát termelnek a legtöbben. A megyében 2022. június 1-jére a főbb haszonállatfajok száma is csökkent, ezen belül a tyúkoké jelentősebben visszaesett az előző év azonos időpontjához képest. Mindemellett a bruttó átlagkereset bár nőtt ugyan, de még mindig elmarad az országos átlagtól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
MEDIA1  |  2023. február 6. 11:16
Publicisztikai rovatot indít a Klubrádió a honlapján. A Szabadság Klubra keresztelt rovat Gábor Györ...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?