9 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Kijött a friss jelentés: stabil a magyar bankrendszer, de a lakásárak még az egekben

2022. október 18. 12:34

Az MNB makroprudenciális keretrendszere nagyban hozzájárult, hogy a bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk után az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság ellenére is stabilan tölti be gazdaságfinanszírozó szerepét. A növekedési kilátások romlása és a pénzügyi stabilitási kockázatok várható növekedése azonban szoros monitorozást igényel. A jövő pénzügyi szabályozási kihívásait a prudenciális keretek elmúlt évek tapasztalatai alapján való fejlesztése, a klímaváltozás okozta pénzügyi stabilitási kockázatok kezelése, az online hitelnyújtás támogatása, valamint a lakossági hitelkiváltási piac erősítése jelenti majd.

Az MNB 2022. évi Makroprudenciális jelentése az elmúlt egy év makroprudenciális intézkedéseit, a piaci szereplők alkalmazkodását és a szabályozói lépések hatásait ismerteti - írja közleményében a jegybank. Kiemelt témaként foglalkozik az európai makroprudenciális keretrendszer fejlesztési irányaival, a klímaváltozás potenciális pénzügyi stabilitási kockázataival és azok lehetséges kezelésével, az online hitelnyújtás térnyeréséhez szükséges hazai adatvagyon hozzáférhetőségének kérdéseivel, és a kamatfixált lakáshitelek pénzügyi stabilitásban betöltött kiemelt szerepével.

A 2022. évi kiadvány a következő fő üzeneteket tartalmazza:

  • 2022 első feléig mind a vállalati, mind a háztartási szegmensben folytatódott az erős hitelállomány-növekedés. Bár érdemi rövid távú hitelezési kockázatok még nem alakultak ki, a lakásárak túlértékeltsége historikusan magas szintre emelkedett, ami középtávú ciklikus kockázatok felépülése irányába mutat. Erre tekintettel az MNB az anticiklikus tőkepufferráta 2023. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten való aktiválásáról döntött. A lépés erősíti a bankrendszer ellenálló képességét egy esetleges gazdasági-pénzügyi sokkhelyzet kialakulása esetén.
  • Az új hitelnyújtás tekintetében továbbra sem látható a hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és hitelfedezeti mutató (HFM) szerinti korlátok közelében történő túlzott csoportosulása. Az infláció, az emelkedő kamatok és lakásárak miatt ugyanakkor már látható a lakáshitel-felvevők jövedelmi kifeszítettségének növekedése, miközben a fedezetek megterheltsége érdemben nem változott.
  • A bankrendszer likviditási és finanszírozási pozíciója továbbra is megfelelő, a bankok a likviditásfedezeti ráta (LCR) előírást csökkenő, de biztonságos, a nettó stabil forrásellátottsági ráta (NSFR) elvárást magas pufferekkel teljesítik. A bankrendszer külső források tekintetében megfelelő és stabil forrásellátottsággal rendelkezik a jelenlegi globális kihívások idején is, amit az MNB vonatkozó finanszírozási előírásai is támogatnak. A jegybanki kamatemelések betéti kamatokban való lassú megjelenése hosszabb távon a betétkiáramlások erősödésén keresztül növekvő finanszírozási kockázatokhoz vezethet.
  • 2022 nyarán az MNB módosította a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) szabályozást a jelzáloglevél-piac további fejlesztése, a befektetői kör bővítése és a forint lejárati összhang erősítése érdekében: 2022. július 1-től a devizában denominált jelzáloglevél-alapú források is beszámíthatók lesznek az előírás teljesítéséhez, a korábban bejelentett szigorítások pedig 1 évvel később, 2023. október 1-jétől lépnek majd életbe. Az így potenciálisan élénkülő jelzáloglevél-piac hozzájárul a stabil banki források kedvező áron való elérhetőségéhez.
  • Az MNB továbbra is kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozásból eredő pénzügyi stabilitási kockázatok értékelésére. A klímakockázatokkal kapcsolatos adathiányok megszűntetése mellett a jegybank folyamatosan vizsgálja a makroprudenciális keretrendszer zöldszempontú átalakításának lehetőségeit főként az adósságfék előírások és a tőkepuffer-követelmények tekintetében.
  • A banki online hitelezési folyamatok fejlesztése hatékonysági, versenyképességi és pénzügyi stabilitási kérdést is jelent. 2022. júniusra volumenalapon a személyihitel-kihelyezés 20 százaléka online történt, és minden harmadik új személyi hitelt teljesen elektronikus úton vettek fel a banki ügyfelek. Az online nyújtott személyi hitelek a bankfiókban nyújtottakhoz képest nem tekinthetők kockázatosabbnak. Az online hitelezés további térnyerését a nemzeti adatvagyonhoz történő széleskörű banki hozzáférés biztosítása nagyban segítheti.
  • Az MNB aktív fellépésének köszönhetően az elmúlt években a hazai jelzáloghitel-piacon általánossá váltak a rögzített kamatozású hitelkonstrukciók. A kamatfixált hitelek az emelkedő kamatkörnyezetben jelentős pénzügyi stabilitási előnyökkel bírnak, azonban hosszabb távon a hitelkiváltási piac fejlesztése, a jogszabályi akadályok elhárítása szükséges ahhoz, hogy a most hitelt felvevő adósok a jövőben potenciálisan csökkenő kamatkörnyezet előnyeiből is részesülhessenek.
  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság megkezdte a makroprudenciális keretrendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslatok felmérését. A hazai szempontból legfontosabb javaslatok a tőkepufferek felhasználhatóságára, az adósságfék-szabályok egységesítésére, illetve az újféle, főként a klíma- és kiberkockázatok kezelésére irányulnak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem