Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Kijött a friss jelentés: stabil a magyar bankrendszer, de a lakásárak még az egekben

2022. október 18. 12:34

Az MNB makroprudenciális keretrendszere nagyban hozzájárult, hogy a bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk után az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság ellenére is stabilan tölti be gazdaságfinanszírozó szerepét. A növekedési kilátások romlása és a pénzügyi stabilitási kockázatok várható növekedése azonban szoros monitorozást igényel. A jövő pénzügyi szabályozási kihívásait a prudenciális keretek elmúlt évek tapasztalatai alapján való fejlesztése, a klímaváltozás okozta pénzügyi stabilitási kockázatok kezelése, az online hitelnyújtás támogatása, valamint a lakossági hitelkiváltási piac erősítése jelenti majd.

Az MNB 2022. évi Makroprudenciális jelentése az elmúlt egy év makroprudenciális intézkedéseit, a piaci szereplők alkalmazkodását és a szabályozói lépések hatásait ismerteti - írja közleményében a jegybank. Kiemelt témaként foglalkozik az európai makroprudenciális keretrendszer fejlesztési irányaival, a klímaváltozás potenciális pénzügyi stabilitási kockázataival és azok lehetséges kezelésével, az online hitelnyújtás térnyeréséhez szükséges hazai adatvagyon hozzáférhetőségének kérdéseivel, és a kamatfixált lakáshitelek pénzügyi stabilitásban betöltött kiemelt szerepével.

A 2022. évi kiadvány a következő fő üzeneteket tartalmazza:

  • 2022 első feléig mind a vállalati, mind a háztartási szegmensben folytatódott az erős hitelállomány-növekedés. Bár érdemi rövid távú hitelezési kockázatok még nem alakultak ki, a lakásárak túlértékeltsége historikusan magas szintre emelkedett, ami középtávú ciklikus kockázatok felépülése irányába mutat. Erre tekintettel az MNB az anticiklikus tőkepufferráta 2023. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten való aktiválásáról döntött. A lépés erősíti a bankrendszer ellenálló képességét egy esetleges gazdasági-pénzügyi sokkhelyzet kialakulása esetén.
  • Az új hitelnyújtás tekintetében továbbra sem látható a hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és hitelfedezeti mutató (HFM) szerinti korlátok közelében történő túlzott csoportosulása. Az infláció, az emelkedő kamatok és lakásárak miatt ugyanakkor már látható a lakáshitel-felvevők jövedelmi kifeszítettségének növekedése, miközben a fedezetek megterheltsége érdemben nem változott.
  • A bankrendszer likviditási és finanszírozási pozíciója továbbra is megfelelő, a bankok a likviditásfedezeti ráta (LCR) előírást csökkenő, de biztonságos, a nettó stabil forrásellátottsági ráta (NSFR) elvárást magas pufferekkel teljesítik. A bankrendszer külső források tekintetében megfelelő és stabil forrásellátottsággal rendelkezik a jelenlegi globális kihívások idején is, amit az MNB vonatkozó finanszírozási előírásai is támogatnak. A jegybanki kamatemelések betéti kamatokban való lassú megjelenése hosszabb távon a betétkiáramlások erősödésén keresztül növekvő finanszírozási kockázatokhoz vezethet.
  • 2022 nyarán az MNB módosította a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) szabályozást a jelzáloglevél-piac további fejlesztése, a befektetői kör bővítése és a forint lejárati összhang erősítése érdekében: 2022. július 1-től a devizában denominált jelzáloglevél-alapú források is beszámíthatók lesznek az előírás teljesítéséhez, a korábban bejelentett szigorítások pedig 1 évvel később, 2023. október 1-jétől lépnek majd életbe. Az így potenciálisan élénkülő jelzáloglevél-piac hozzájárul a stabil banki források kedvező áron való elérhetőségéhez.
  • Az MNB továbbra is kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozásból eredő pénzügyi stabilitási kockázatok értékelésére. A klímakockázatokkal kapcsolatos adathiányok megszűntetése mellett a jegybank folyamatosan vizsgálja a makroprudenciális keretrendszer zöldszempontú átalakításának lehetőségeit főként az adósságfék előírások és a tőkepuffer-követelmények tekintetében.
  • A banki online hitelezési folyamatok fejlesztése hatékonysági, versenyképességi és pénzügyi stabilitási kérdést is jelent. 2022. júniusra volumenalapon a személyihitel-kihelyezés 20 százaléka online történt, és minden harmadik új személyi hitelt teljesen elektronikus úton vettek fel a banki ügyfelek. Az online nyújtott személyi hitelek a bankfiókban nyújtottakhoz képest nem tekinthetők kockázatosabbnak. Az online hitelezés további térnyerését a nemzeti adatvagyonhoz történő széleskörű banki hozzáférés biztosítása nagyban segítheti.
  • Az MNB aktív fellépésének köszönhetően az elmúlt években a hazai jelzáloghitel-piacon általánossá váltak a rögzített kamatozású hitelkonstrukciók. A kamatfixált hitelek az emelkedő kamatkörnyezetben jelentős pénzügyi stabilitási előnyökkel bírnak, azonban hosszabb távon a hitelkiváltási piac fejlesztése, a jogszabályi akadályok elhárítása szükséges ahhoz, hogy a most hitelt felvevő adósok a jövőben potenciálisan csökkenő kamatkörnyezet előnyeiből is részesülhessenek.
  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság megkezdte a makroprudenciális keretrendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslatok felmérését. A hazai szempontból legfontosabb javaslatok a tőkepufferek felhasználhatóságára, az adósságfék-szabályok egységesítésére, illetve az újféle, főként a klíma- és kiberkockázatok kezelésére irányulnak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 20:00
Megjelent a magyar Forbes toplistája arról a húsz digitális tartalomgyártóról, akik énmárkájukat üzl...
Bankmonitor  |  2023. február 8. 15:20
Lakáshitelt, Babaváró hitelt, esetleg fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönt vennél fel a köve...
Holdblog  |  2023. február 8. 15:00
A legutóbbi írásomban az amerikai infláció és foglalkoztatottság összefüggéseivel foglalkoztam, és a...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53