Female entrepreneur with headache sitting at desk. Businesswoman under terrible physical tension at work.

Ide taszítja a magyar vállalkozókat a kata-változtatás: beüthet a katasztrófa

2022. szeptember 10. 16:31

A kata megváltoztatása után jelentősen meg fog nőni azoknak az aránya, akik feketén dolgoznak – közölte Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy egy széles vállalkozói kör számára továbbra sem megoldott a nyugdíjkérdés Magyarországon. 

Nem tudnak a katában maradni a mellékfoglalkozásúak, illetve a bt.-k. A vállalkozások választhatják az egyéni vállalkozást, az átalányadózást, a bt.-sek a kivát is vagy a társasági adót. Megvannak a lehetőségek, csak mindegyik magasabb adóteherrel és mindenképpen magasabb adminisztrációs költségekkel jár

– jelentette ki az InfoRádióban Németh László, az IPOSZ elnöke. A katás vállalkozók közül sokan az általanyadózást fogják választani mint a legjárhatóbb utat, a bt.-sek pedig a kiva mellett fognak majd dönteni. Arról azonban sokkal kevesebbet beszélünk, hogy sok vállalkozó az életkora miatt nem fogja tovább folytatni a vállalkozását – vélekedett a szakértő. Jelentős részük kényszervállalkozóként kezdte még a rendszerváltás idején, viszont mivel már átlépte a nyugdíjkorhatárt, nem fog új adózási formába kezdeni. A testület elnöke azonban inkább amiatt aggódik, hogy ismét egyre többen kezdenek feketefoglalkozásba. 

Nagyon sokan egyszerűen elmennek külföldre dolgozni, vagy abbahagyják a vállalkozást, és más irányba mennek

– mondta. A katában még megmaradt néhány ezer vállalkozó: ezek közül egy kulcsmásoló valószínűleg nem fog másik adózási formát választani, pedig az ő szolgáltatásait továbbra is igénybe akarják majd venni a vállalkozások. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Németh László szerint ezzel bizonyos vállalkozásokat gyakorlatilag belekényszerítenek abba, hogy ezeket a szolgáltatásokat is igénybe vegyék, hiszen „egy szállodának vagy egy vállalkozásnak szüksége lesz kulcsra ugyanúgy, csak nem fognak tudni számlát adni”. Ha azonban nem tud számlát adni a kisvállalkozó, akkor kénytelen fekete pénzhez jutni, ez azonban „nem a gazdaság kifehérítése” – magyarázta a szakértő.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07