19 °C Budapest
Looking through a viewing window at the gas flame on a water heating boiler.

Zsiday Viktor: kegyetlen válság jöhet, az ország nem tudja fizetni az energiaszámlát

2022. július 21. 09:03

Helyes döntésnek tartja Zsiday Viktor, hogy az utolsó pillanatban elrántották a kormányt a rezsicsökkentés kapcsán. Mint a befektetési tanácsadó írta, a benzinárstopot is meg kellene szüntetni, mert az ország "nem bírja fizetni az energiaszámlát". A szakember szerint a rövidtávú válság mellett az is probléma, hogy egyelőre nem látni, miből fog növekedni a magyar gazdaság a következő években.

Amikor a döntéshozók bepánikolnak, a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni – írta blogján Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

Szerinte a magyar gazdaság túlpörgetett állapotból satufékkel érkezik az aktuális válságba, az pedig, hogy a rezsicsökkentéshez is hozzányúl a kormány, jól mutatja, hogy mekkora a baj. Ugyanakkor megnyugtatónak tartja, hogy az utolsó pillanatban mégis félrerántják a kormányt.

A rezsicsökkentéssel nem csupán az a gond, hogy hatalmas terhet ró a költségvetésre, hanem az is, hogy az alacsony árak miatt nincs alkalmazkodás, nem csökken a fogyasztás, ami pedig életbevágó lenne, amikor az a tét, hogy télen lesz-e egyáltalán elég gáz. Ráadásul az országnak alig van devizája a gázszámla kifizetésére. Ezért is kell megegyezni az Európai Unióval, hogy elinduljon a deviza áramlása

- írta a szakember. Zsiday szerint mielőbb meg kellene szüntetni a benzinárstopot is, mert itt sem alkalmazkodik a fogyasztás a piaci helyzethez, és ennek is nagy a devizaigénye.

A rövidtávú válságon túl azonban van egy nagyobb problémája a magyar gazdaságnak a szakember szerint: nem nagyon látni, hogy a következő években miből lesz növekedés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt 10 évben 32%-kal (éves kb. 2,8%) nőtt a GDP Magyarországon, de eközben a foglalkoztatottak száma 19%-kal nőtt (ami egyébként önmagában örömteli hír, de a folyamat nem fenntartható, mert elfogyott a munkaerő). Ez a két szám azt jelenti, hogy az egy főre jutó termelés (a munkaerő termelékenysége) kb. 11%-kal nőtt (éves kb. 1%)

- sorolta. Ráadásul, tette hozzá, a munkaerőtartalékok kimerültek, tehát onnan további növekedés nem várható, a termelékenység-növekedés alacsony üteme pedig csak komoly oktatási fejlesztéssel, és csak hosszabb távon lenne orvosolható. Ráadásul a következő időszakban a kormányzat egyre nagyobb kamatkiadásokkal szembesül, ami miatt minden évben kicsit meg kell szorítani a költségvetést, ami automatikusan lassítja a gazdaságot – és az energiaárak sem a régi szintjükön fognak majd stabilizálódni, hanem várhatóan feljebb, ami szintén nehézség az energiaimportőri szerepben lévő gazdaságunk számára.

 Így mindezekből maximum az éves 1-2%-os növekedés jön ki (optimista hozzáállással) a következő évekre. Az első válságot kezelni látszik a kormányzat – remélhetően sikerrel, de a következő évek valószínűleg a lassú növekedés és további nehézségek jegyében fognak telni

- zárta Zsiday.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?