28 °C Budapest
MNB: A járvány harmadik hulláma hatott a legerősebben a születésszámra

MNB: A járvány harmadik hulláma hatott a legerősebben a születésszámra

2022. július 5. 10:03

2022 első 4 hónapjában jelentősen csökkent a megszületett gyermekek száma hazánkban az előző évekhez képest. A csökkenésben szerepet játszott a 9 hónappal korábban bekövetkező 3. járványhullám, illetve az ugyanezen időszakban felfutó oltási program. A népességszám fenntartásához elengedhetetlen 2,1-es termékenységi ráta csak a születendő gyermekek számának jelentős növekedésével érhető el.

2022 első 4 hónapjában összesen 26.206 gyermek született, ami 3.125 gyermekkel, azaz 10,7 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától. 2022-ben eddig egyik hónapban sem érte el a születésszám a 7 ezer főt, miközben az ezt megelőző 2,5 évben minden hónapban meghaladta ezt az értéket a havi születésszám hazánkban (1. ábra). 2022 januárjában 9,7 (710 fő), februárjában 14,9 (1.069 fő), márciusában 10,4 (816 fő), míg áprilisában 7,6 (530 fő) százalékkal maradt el az élveszületések száma az előző év azonos időszakától.

A születésszámok időszakos csökkenése az elmúlt 2 évben viszonylag látványosan követte a koronavírus-járvány hullámainak alakulását (2. ábra). A jelenlegi csökkenést megelőzően 9 hónappal tartott hazánk a járvány 3. hullámánál, ugyanakkor a születésszámok csökkenése e hullám esetén volt eddig a legnagyobb mértékű.

2022 első negyedévében összesen kevesebb mint 20 ezer gyermek született (19.722), ami a legalacsonyabb első negyedéves érték a rendszerváltás óta a hazai demográfusok szerint. A születésszám valamennyi megyében és Budapesten is csökkent ebben az időszakban (3. ábra). A legnagyobb csökkenés Békés megyében (-21,0 százalék) és Budapesten (20,1 százalék) történt, míg a legkisebb csökkenés Heves megyében (-0,8 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (-1,0 százalék) valósult meg.

Az alacsony hazai születésszámokban szerepet játszhatott, hogy 2021 tavaszán kezdődött meg a várandós anyukák oltási programja, amely miatt egyes párok a gyermekvállalás ideiglenes elhalasztása mellett dönthettek. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium első útmutatása (2021 március 26.) a várandós nőknek egy dózis mRNS-típusú vakcinát (Pfizer, Moderna) ajánlott a 12. hetet követően, míg a második dózis beadását a szülést követően javasolta. Ez az ajánlás változott 2021. május 14-én, amikortól a második dózis beadását is engedélyezték a várandósság 36. hetéig.

A születésszám visszaesésében az is közrejátszhat, hogy a nemzetközi kutatások alapján a koronavírus-fertőzés átmenetileg (pár hónapig) csökkentheti a férfiak termékenységét. A kutatások alapján a nők esetében nem figyelhető meg a fertőzés ilyen típusú negatív következménye. A következő hónapok legfontosabb kérdése az lesz, hogy az élveszületések számában megfigyelhető csökkenés tartósnak bizonyul-e, vagy csak a fent említett okok miatt pár hónappal elhalasztott gyermekvállalás okozott ideiglenes csökkenést.

A teljes termékenységi arányszám 12 havi gördülő átlaga 1,54 volt 2022 áprilisában, amely csökkenést jelent a 2021. évi 1,59-es értékhez képest. 2021-ben összesen 93 ezer élveszületés történt, amelynél az idei trendek fennmaradása esetén jelentősen kevesebben születhetnek hazánkban. Mindez megtörné a termékenységi ráta elmúlt évtizedes növekedési ütemét (4. ábra), amelynek során a magyar termékenységi ráta emelkedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hazánk természetes fogyása a 2022 első 4 hónapban 22.621 főt tett ki, ami – az alacsony születésszám ellenére – 24,3 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. 2022 januárjától áprilisáig 48.827 fő hunyt el hazánkban, ami 17,5 százalékkal (10.367 fővel) alacsonyabb az előző év azonos időszakánál. A halálozás és a természetes fogyás idei szintje ugyanakkor csak a 2021-es év – Covid-válság miatt – kiugró értékeihez képest számít kedvezőnek, a 2022-es értékek mindkét mutatóban magasabbak a 2021-et megelőző 3 év értékeinél.

A társadalom fenntartásához szükséges 2,1-es termékenységi rátához nagyságrendileg 110 ezer újszülöttre lenne szükség Magyarországon, amelynek eléréséhez további családpolitikai intézkedésekre van szükség. Az MNB 2022 májusában publikálta „Fenntartható egyensúly és felzárkózás” című vitairatát, amely több javaslatot is tartalmaz többek között az időben történő gyermekvállalás elősegítése és a családok mindennapi életének egyszerűsítése terén. A szükséges demográfiai fordulat eléréséhez ugyanis szélesíteni érdemes a családtámogatási rendszer horizontját. Csökkenő népesség mellett a gazdasági növekedés ütemének gyorsítása, és így a fenntartható felzárkózás megvalósítása sem biztosítható.

*Szerző: Asztalos Péter Hugó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársa

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08