Businesswoman or accountant working Financial investment on calculator, calculate, analyze business and marketing growth on financial document data graph, Accounting, Economic, commercial concept.

Komoly adózási változás jöhet Magyarországon: több százezren találgatnak, mi lesz velük

2022. június 13. 09:32

Arról már korábban érkeztek bejelentések, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának módosítását tervezi a kormány, az sem kizárt, hogy ez az adózás forma megszűnik. Jelenleg egyébként a kata minden esetben kedvezőbb a munkaviszonyban foglalkoztatottak közterheihez képest – írja a Világgazdaság.

A katánál tervezett változtatások oka az, hogy a kormány be akarja zárni az adózási kiskapukat, ugyanis a katát sok munkaadó a járulékfizetési kikerülésére, illetve azoknak a munkavállalóra hárítására használja. A módosítások egyik lehetséges iránya, hogy az ekhóhoz hasonlóan a minimálbér összegéig a főszabály szerint kell adózni, és az efeletti bevételből lehet a vállalkozói jövedelemként adót fizetni – nyilatkozta Czoboly Gergely ügyvéd a lapnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig korábban arról beszélt, jövő évtől kéne bevezetni az új katát, megemelt éves bevételi maximummal. Jelenleg itthon közel félmillióan adóznak így, úgyhogy a változásokat bizonyára alapos egyeztetések előzik majd meg. 

Ugyan a kormány az utóbbi években igyekezett csökkenteni a különböző adózási formák közötti különbségeket, így is a munkabérre vonatkoznak jelenleg a legmagasabb terhek, tehát akinek van lehetősége a katát választani, annak mindenképpen megéri. Czoboly Gergely szintén lehetséges megoldásnak tartja, hogy a katázók körét azokra a szakmára szűkítsék, melyek miatt egyébként is kitalálták ezt az adózást, azokat a munkaköröket pedig kizárják, ahol visszaélésekre ad lehetőséget ez a fajta adózás.

A másik fontos adózási változás a kis- és középvállalkozások iparűzésiadó-kedvezménye, ami év végétől megszűnik, így újra 2% lesz a mostani a egy helyett, ezt Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár jelentette be. Ez valamennyivel növelni fogja az önkormányzatok bevételeit, amire szükség is lesz, mivel kivonják őket a rezsicsökkentés kedvezményei alól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 15:25
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az RTL Csoport tulajdonosánál, a Bertelsmannál...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?