18 °C Budapest
European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Itt áll feketén-fehéren: ennyire válságálló valójában az EU

2022. június 11. 10:30

A lehető legjobb, "Aaa" szintre emelte az eddigi "Aa1"-ről az Európai Unió két pénzügyi válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) osztályzatát a Moody's Investors Service. A besorolások kilátása változatlanul stabil.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést elsősorban azzal indokolta, hogy az európai válságmegoldó felépítmény robusztusabbá vált, ahogy ez a koronavírus-járvány idején is bebizonyosodott, és ez mérsékli a rendszerszintű válságok kialakulását az EU-ban, erősítve egyben az unió és a tagállamok ellenállóképességébe vetett bizalmat is.

Jóllehet a legnagyobb és legjobb besorolású befektetők - különösen Németország (Aaa), Franciaország (Aa2) és Hollandia (Aaa) - szuverén besorolásai továbbra is nagyon fontosak az ESM és az EFSF osztályzatának megállapításához, csökkent a két eszköz besorolásának függése bármely EU-tagország hitelminősítésétől - áll a Moody's elemzésében.

Az ESM felminősítéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemeli, hogy a koronavírus-járvány próbára tette a válságok elleni fellépésre létrehozott európai felépítményt, és megállapíthatóvá vált, hogy a központi EU-intézmények, köztük maga az Európai Unió és az euróövezeti jegybank (EKB) válságos időszakokban képesek és határozottan hajlandók is a cselekvésre.

Az EU kiterjesztett válságellenes eszközrendszere mérsékli az ESM csődkockázati függését bármely egyedi EU-tagország csődkockázatától, beleértve még Franciaországot, az ESM második legnagyobb hozzájáruló uniós gazdaságát is, tekintettel arra, hogy mérséklődött a rendszerszintű válság kialakulásának valószínűsége - áll a Moody's helyzetértékelésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az ESM befizetett tőkéje 2021 végén 80,5 milliárd euró volt, vagyis a 704,8 milliárd eurós jegyzett tőke 11,4 százaléka, amely jelentős arány. A Moody's hangsúlyozza, hogy az ESM a létrehozása óta keletkezett nettó eredményét teljes egészében megtartotta, ezzel is növelve tartalékalapját és erősítve tőkehelyzetét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Moody's megállapítja, hogy az ESM likviditási pozíciója és finanszírozási szerkezete nagyon erős, mindemellett az intézmény rendkívül prudens likviditási és tőkekezelési szakpolitikát folytat annak biztosítására, hogy ne keletkezzen hiány a kötelezettségeinek teljesítésére szolgáló likvid eszközökből különböző stresszhelyzeti forgatókönyvek esetén sem.

Az EFSF felminősítését a Moody's hasonló érvekkel indokolta, kiegészítve azzal, hogy az EFSF csődje nagyon nagy megítélésbeli kárt okozna az ESM-nek és befektetőinek, és ez a tényező alátámasztja a két uniós pénzügyi eszköz besorolásainak összehangolását.

A Moody's szerint az EFSF-osztályzat stabil kilátása ezzel összefüggésben tükrözi az EFSF garantálóitól szükség esetén várható nagyon erőteljes pénzügyi támogatási képességet és hajlandóságot. Az EFSF prudens likviditáskezelése és nagyon szilárd piaci hozzáférése emellett mérsékli a refinanszírozási kockázatokat is - áll a Moody's elemzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem