Two casual businesswomen working on a computer

Több évtizeddel vethette vissza a világ országait a Covid-válság: lesz még min dolgozni

2022. május 23. 16:32

Az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési céljai mérföldkövet jelentenek az értékalapú elveket követő globális fejlődés előmozdítására, azonban a COVID-19 válság több évtizedes fejlődési eredményeket veszélyeztet. Az elmúlt két évtizedben a nők aránya a vezetői pozíciókban - a vállalatoknál és a közigazgatásban - globálisan minden szinten 25%-ról mindössze 28%-ra nőtt. Az üzleti élet mellett a politikában is nagy felzárkózásra van még szükség a nemi egyenlőség tekintetében.

A nagyobb vallási csoportok száma emelkedik, 2050-re a keresztények és a muszlimok aránya közel azonos lesz.  – derül ki a Roland Berger, német tanácsadócég „Trend Compendium” című 6 részes tanulmánysorozatának első fejezetéből.

Az ENSZ által 2015-ben meghatározott Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) 2030-ig egy jobb és fenntarthatóbb jövő elérését valósítanák meg, azon az elven, hogy "senkit sem hagynak magukra". A Roland Berger most publikált Trend Compendium jelentése szerint, amely azt vizsgálja hogyan változik világunk 2050-ig, a szegénység csökkentése, az anyák és gyermekek egészsége és a nemek közötti egyenlőség terén történt előrelépés, de a törvények önmagukban nem képesek megváltoztatni a hozzáállást. Valódi változás csak akkor lesz, ha a közvélemény is támogatja és az egyes országok teljesítik a rájuk vonatkozó kötelezettségeket. Ez mindent országnak jelentős kihívást jelent.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere elmondta: „A tanulmány átfogó képet nyújt a személyes, polgári és gazdasági szabadságjogokon alapuló társadalmi értékek jelenlegi helyzetéről, valamint, hogy a közeljövőben milyen irányba orientálódhatnak ezen értékek. A modern társadalmak egyre összetettebbek, mely növekvő kihívásokhoz vezet az értékkonszenzus és normák betartása terén.”

Nő a muszlim vallásúak száma

A népesség megoszlása befolyásolni fogja a vallások jövőbeli növekedését. Bár a buddhisták kivételével minden nagyobb vallási csoport abszolút számban fog növekedni 2050-ig, a világ népességéhez viszonyítva a keresztények aránya stagnál, míg a muszlimok minden más vallást megelőznek.

A muszlimok száma a világ népességénél gyorsabb ütemben nő – a 2010-ben mért 1,6 milliárdról 2050-re 2,76 milliárdra emelkedik –, míg a keresztények száma 800 millió fővel fog gyarapodni. A keresztények és a muzulmánok globális aránya 2070-re várhatóan kiegyenlítődik, és a világ népességének egy-egy harmadán osztoznak majd.

A nemek közötti egyenlőtlenség globális probléma

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) 2018-as felmérése megerősítette, hogy a nemek közötti egyenlőségre és sokszínűségre irányuló kezdeményezések eredményeként nő a vállalatok nyeresége. Ezzel szemben a nők 2019-ben a köz- és magánszektorban a vezetői pozíciók mindössze 28%-át töltötték be világszerte – a 2000-es 25%-hoz képest –, és ez az arány Észak-Afrikában és Ázsia számos részén jelentősen alacsonyabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nők alulreprezentáltsága a vezetői pozíciókban a legfelsőbb szinteken még szembetűnőbb, az ILO kutatásából kiderült, hogy a nagyvállalatok 16%-ának, míg a kisvállalatok 26%-ának van női vezérigazgatója. A globális MSCI indexet alkotó vállalatok előrejelzései szerint a nemek közötti egyenlőség a vállalati vezetőtestületekben a legjobb esetben is csak 2039-ben, a legrosszabb esetben 2069-ben, normális fejlődés esetén pedig 2045-ben jelenik meg.

A nők egyenlő részvétele és vezetői szerepe a politikai és közéletben alapvető fontosságú. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a nők világszerte alulreprezentáltak a döntéshozatal minden szintjén, és a nemek közötti egyenlőség elérése a politikai életben a legtöbb ország számára távolinak tűnik

– mondja Schannen Frigyes. 2020-ban 133 országban a nők a helyi tanácskozó testületekben a megválasztott helyek 36%-át, a nemzeti parlamentekben azonban csak 25%-át töltötték be, ez utóbbiak közül csak négy országban van a nőknek legalább 50%-a. A nők államfői tisztséget csak 21 országban töltenek be, és 119 országban még soha nem volt női vezető.

A 20 ország közül, ahol a nők aránya a legmagasabb a parlamentekben, 16-ban alkalmaznak valamilyen nemi kvótát; jelenleg 81 országban tartanak olyan választásokat, amelyekben törvényben rögzített nemi kvóták vannak. A kvóták célja már nem a női jelöltek vagy parlamenti képviselők minimális arányának elérése, hanem a nemek közötti egyenlőség elérése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem