35 °C Budapest
Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

2022. május 17. 12:30

A világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit negatív reálkamattal lehetetlen leküzdeni. A magas infláció elleni küzdelem legfontosabb eszköze a kamatok további emelése, ezért a következő hónapokban fokozatos, de változatlanul határozott kamatemelési szakasz következik a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint. Az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya az elmúlt időszakban pedig jottányit se változott, a 100 bázispontos lépésközzel pedig nem könnyű megtalálni az ideális kamatszintet, ezért kisebb lépésközöket tervez alkalmazni az MNB ezután, számolt be a Portfolio.

A Portfolio mai Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásán beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki beszédében elmondta, hogy a jelenleg fennálló inflációs helyzetet az MNB nem értékeli átmenetileg, hiszen a világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit mostanra már szinte mindenki elismer. Egyelőre nem tudni, hogy ez most az első félidő-e, vagy az első harmad esetleg az első negyed. 30, 60 napra és egy negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható.

Emellett állandó folyik arról, hogy a hetvenes vagy a negyvenes évek inflációs közegét látjuk-e, mindenesetre többtényezős, komplex inflációs problémával szembesülünk. Az elmúlt 100 év inflációs időszakaival a jelen helyzet nem hasonlítható össze teljes egészében, de összességében mindháromból hordoz magán jegyeket. Az MNB alelnöke felemlegette, hogy a jelenlegi pénzromlás több tényezőre is visszavezethető: ilyen a Covid miatti ellátás-lassulás, a chiphiány, a növekvő nyersanyag árak, vagy a koncentrált kereslet-növekedés is, de ezt a sort még a végtelenségig folytathatjuk.

Virág Barnabás elmondta, ahhoz, hogy az infláció elleni küzdelem hatékony legyen arra van szükség, hogy növekedjenek a reálkamatok és elérjünk egy pozitív tartományt. Az év eleji átárazások pedig az alelnök szerint az idei év első hónapjaiban a szokásos többszöröse volt, ráadásul ezek közel felét az élelmiszerárak változása okozta. Emellett pedig a költségnyomás változatlanul erős, így az infláció várhatóan tovább fog emelkedni. Ugyanis, ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor akár 3-4 szeres átárazásokat is láthatunk a megszokotthoz képest. Az pedig egyáltalán nem látszik, hogy ez a folyamat a közeljövőben csillapodni fog, egyértelműen felszálló szakaszban van még mindig az infláció.

Magyaroroszágon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyú tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban – hangzott el Virág Barnapás sötét jóslata. Az MNB alelnöke elmondta, hogy a jegybank nagyon hamar kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre. Ezáltal pedig a normális és a reálkamatok tekintetében is a legmagasabb szintet tartjuk a régióban.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mindezeket pontosan hogyan is lehet kezelni. Virág szerint ha a globális helyzet nem oldódik meg, az meg fogja nehezíteni ezt a kérdést, de mindenképpen a Magyarországra kell koncentrálni ebben az esetben, és 4+1 lépét állapított meg, amiknek elmondása szerint összhangban kell lennie:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • folytatódnia kell a monetáris szigorításnak
  • ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával és legalább a hiánycélokat hozni kell
  • erősíteni kell a piaci versenyt azokban a szektorokban, ahol ez jelenleg nem jellemző
  • egyének szintjén is kooperatív magatartást kell mutatni

Ezek Virág szerint mind megoldható feladatok rövidtávon, az ötödik, plusz egy feladat az, ami középtávra szól: fenntartható növekedési reformokat kell hozni.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 29. 13:29
Minden pontjában megnyerte az Origo című lapot kiadó New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgálta...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?