Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

2022. május 17. 12:30

A világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit negatív reálkamattal lehetetlen leküzdeni. A magas infláció elleni küzdelem legfontosabb eszköze a kamatok további emelése, ezért a következő hónapokban fokozatos, de változatlanul határozott kamatemelési szakasz következik a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint. Az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya az elmúlt időszakban pedig jottányit se változott, a 100 bázispontos lépésközzel pedig nem könnyű megtalálni az ideális kamatszintet, ezért kisebb lépésközöket tervez alkalmazni az MNB ezután, számolt be a Portfolio.

A Portfolio mai Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásán beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki beszédében elmondta, hogy a jelenleg fennálló inflációs helyzetet az MNB nem értékeli átmenetileg, hiszen a világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit mostanra már szinte mindenki elismer. Egyelőre nem tudni, hogy ez most az első félidő-e, vagy az első harmad esetleg az első negyed. 30, 60 napra és egy negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható.

Emellett állandó folyik arról, hogy a hetvenes vagy a negyvenes évek inflációs közegét látjuk-e, mindenesetre többtényezős, komplex inflációs problémával szembesülünk. Az elmúlt 100 év inflációs időszakaival a jelen helyzet nem hasonlítható össze teljes egészében, de összességében mindháromból hordoz magán jegyeket. Az MNB alelnöke felemlegette, hogy a jelenlegi pénzromlás több tényezőre is visszavezethető: ilyen a Covid miatti ellátás-lassulás, a chiphiány, a növekvő nyersanyag árak, vagy a koncentrált kereslet-növekedés is, de ezt a sort még a végtelenségig folytathatjuk.

Virág Barnabás elmondta, ahhoz, hogy az infláció elleni küzdelem hatékony legyen arra van szükség, hogy növekedjenek a reálkamatok és elérjünk egy pozitív tartományt. Az év eleji átárazások pedig az alelnök szerint az idei év első hónapjaiban a szokásos többszöröse volt, ráadásul ezek közel felét az élelmiszerárak változása okozta. Emellett pedig a költségnyomás változatlanul erős, így az infláció várhatóan tovább fog emelkedni. Ugyanis, ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor akár 3-4 szeres átárazásokat is láthatunk a megszokotthoz képest. Az pedig egyáltalán nem látszik, hogy ez a folyamat a közeljövőben csillapodni fog, egyértelműen felszálló szakaszban van még mindig az infláció.

Magyaroroszágon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyú tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban – hangzott el Virág Barnapás sötét jóslata. Az MNB alelnöke elmondta, hogy a jegybank nagyon hamar kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre. Ezáltal pedig a normális és a reálkamatok tekintetében is a legmagasabb szintet tartjuk a régióban.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mindezeket pontosan hogyan is lehet kezelni. Virág szerint ha a globális helyzet nem oldódik meg, az meg fogja nehezíteni ezt a kérdést, de mindenképpen a Magyarországra kell koncentrálni ebben az esetben, és 4+1 lépét állapított meg, amiknek elmondása szerint összhangban kell lennie:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • folytatódnia kell a monetáris szigorításnak
  • ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával és legalább a hiánycélokat hozni kell
  • erősíteni kell a piaci versenyt azokban a szektorokban, ahol ez jelenleg nem jellemző
  • egyének szintjén is kooperatív magatartást kell mutatni

Ezek Virág szerint mind megoldható feladatok rövidtávon, az ötödik, plusz egy feladat az, ami középtávra szól: fenntartható növekedési reformokat kell hozni.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 19:44
Mához két hétre startol a Bachelor A Nagy Ő című műsor legújabb évada, benne korlátlan mennyiségben...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM