Bank sign on the modern building close up

Már látszik a válság a magyar banknál: meglepő számokat közöltek

2022. május 4. 10:31

Az Erste Banknál kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első negyedévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 9 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételek a romló gazdasági környezet mellett is szinten maradtak, a Sberbank-ügyfelek kártalanítása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés következtében azonban a pénzintézet közel 1 milliárd forint veszteséggel zárta az első három hónapot. A bank első negyedéves eredményeit és kihívásait Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette szerda reggeli sajtótájékoztatójukon.

Az Erste Működési bevétele a tavalyi szinten maradt, annak ellenére is, hogy 10 milliárd forintra rúgott az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség. A működési költés viszont nagyot nőtt, jeletős részben az OBA-befizetések emelkedése, a Sberbank végelszámolása miatt - kezdte a bank első negyedéves eredményeinek ismertetését Jelasity Radován, elnök-vezérigazgató.

A költség/bevétel arány 69,2 százalékra nőtt a tavalyi 45,5 százalékről, a működési eredmény viszont 43,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korrábitól, míg az adózás utáni eredmény 0,9 milliárd forint veszteséget mutat. A jelzáloghitelezés és a vállalati finanszírozá növekedésének hatására az új kihelyezés 63 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a hitel- és kötvényállomány 9,1 százalékkal bővült - folytatta a bank vezérigazgatója.

Az NPL-ráta 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról. Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének teljesítményéhez képest. A Magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt.

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 15 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének eredményéhez képest. A személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A március végén kezelt 816 milliárd forintos vagyon alapján a második legnagyobb hazai privátbanki üzletágat működtető Erste tapasztalatai szerint az elmúlt két évben jelentősen nőtt az érdeklődés a kockázatos eszközök iránt, egy év alatt pedig lényegében duplájára emelkedett a direkt részvénytípusú befektetések aránya. Idén a magasabb infláció és a volatilis mozgások miatt még többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé. A befektetett és kezelt vagyon 19,3 százalékkal gyarapodott 2021 március végéhez képest – mondta el Cselovszki Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletág 2022 első negyedévében több mint 500 új ügyfélnek nyitott számlát, 3,5-szer annyinak, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, közel annyi ügyfélnek, mint 2021-ben egész évben. A korábban sberbankos ügyfelek közül is sokan jöttek át a bankhoz. 

A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 7,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 11 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 14 százalékkal gyarapodott tavaly márciushoz képest, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal csökkent – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem