12 °C Budapest
Mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black t-shirt is holding a phone. An email fraudster sends a message. The work of a freelancer, businessman.

Működés közben váltott új appra több mint 1 millió ügyfél az OTP Banknál

2022. április 29. 09:00

Zökkenőmentesen történt az átállás az OTP Bank új applikációjára, az új MobilBankra, amelynek a lakossági SmartBank március 24-én adta át végleg a helyét. Az új alkalmazással több mint 1 millió millió ügyfél kezeli napi pénzügyeit– a visszajelzések alapjánmegelégedéssel. Az új alkalmazás a legnagyobb magyar banki app lett, a váltás a számokat tekintve is a legtöbb felhasználót érintő magyar banki átállás volt.

„Technikai fennakadás nélkül, zökkenőmentesen, mondhatni, szinte észrevétlenül történt meg a lakossági SmartBank lekapcsolása, és a kivezetés napjára aktív lakossági ügyfeleink 90 százaléka már regisztrált a Digitális Szolgáltatási Szerződésre, több mint 80 százalékuk pedig használatba is vette az új mobilalkalmazást” – mondta el Kökény-Majer Anita, az OTP Bank lakossági internet- és mobilbanki csatornáinak szolgáltatásfejlesztésért felelős vezetője. Hozzátette:

a lépés meglehetősen nagy volumenű váltás volt, számos ügyfelet érintett, az új applikáció bevezetése mindmáig a legtöbb felhasználót érintő IT-művelet volt a hazai bankszektorban.

a hitelintézet új internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatására regisztrált ügyfelek 90 százaléka már az új MobilBankot használja. Továbbá folyamatosan csökken azoknak az ügyfeleknek a száma, akik még vissza-visszatérnek az OTPdirekt internetbank felületére mindennapi pénzügyeik intézéséhez. Emellett az új MobilBank ügyfél megítélése is egyre javuló tendenciát mutat.

A bank közlése szerint az új appba jellemzően kéthetente kerülnek be új fejlesztések vagy kisebb-nagyobb módosítások, a felhasználók visszajelzéseit, igényeit is figyelembe véve.

Egyszerre fejlesztettek és üzemeltettek

A banki alkalmazások fejlesztése és használatba vétele azért sem egyszerű, mert a feladatot úgy kell elvégezni, hogy közben a net- illetve mobilbank működése nem állhat le, vagy csak nagyon rövid időre. Mivel a rövid előre tervezett szüneteket leszámítva mindig folyamatosnak kell lennie a pénzforgalomnak, nem véletlen, hogy az ilyen munkákra elterjedt kifejezés a „menet közbeni kerékcsere”.

Volt olyan nap a kivezetés előtt, amikor egyetlen nap alatt 30 ezer ügyfél regisztrált a Digitális Szolgáltatási Szerződésre, miközben a már regisztrált ügyfeleket is ki kellett szolgálni.

Ehhez az érintett üzleti területek mellett az IT minden területével szükség volt a hatékony együttműködésre, akiknek fontos szerepük volt a sikeres átállásban - mondta el Kökény-Majer Anita”

Több mint száz szakember

Az új app fejlesztése szervezeti értelemben sem kis feladat. Az alkalmazás teljes mértékben az agilis módszertan szerint történt. Az új platformok megalkotásán a bank többszáz kollégája dolgozott. „Nagyon fontos volt, hogy mindig mindenki naprakész legyen az új alkalmazás fejlesztésének előrehaladásával kapcsolatban és ezt szem előtt tartva épüljön fel a kivezetés folyamata is. Szoros együttműködésre volt szükség több kommunikációs, hálózati, Contact Center, IT, üzleti és további kapcsolódó területekkel is, és ezt a gyors információ-áramlási és együttműködési igényt, oda-vissza csatolást és állandó finomhangolást jól szolgálta az agilis munkavégzés.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ideje volt váltani

„A SmartBankot 2011-ben indítottuk és 11 évvel később, 2022-ben szüntettük meg a működését, ez idő alatt több mint 1 millió lakossági ügyfél használta napi szinten. A SmartBank kapcsán az ügyfelek elégedettek voltak, ám elérkezett az idő, hogy a gyorsan változó ügyféligények és a digitális szolgáltatások szélsebes fejlődése miatt egy teljesen új applikáció fejlesszünk – tette hozzá Kökény-Majer Anita”

A váltás természetesen nem egy pillanat, hanem inkább egy folyamat volt a bank és az ügyfelek életében is.

„A kitűzött célok szerint egyrészt az új alkalmazás funkcionalitásának szinte meg kellett egyeznie a régivel, valamint új funkciókkal is kiegészülnie, annak érdekében, hogy minden alapvető bankolási művelet elvégezhető legyen az új felületen is; másrészt időt is kellett adnunk ügyfeleinknek az ismerkedésre, az új applikáció használatának megszokására – fogalmazott a vezető”

Az ő kényelmük és zavartalan kiszolgálásuk érdekében döntött az OTP Bank menet közben úgy, hogy az eredetileg tervezett kivezetési időponthoz, március elsejéhez képest további három hetet ad az átállásra, amely végül március 24-én történt meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem