18 °C Budapest
Pillanatok alatt lenullázhatod a teljes vagyonod, ha ide teszed a pénzed

Pillanatok alatt lenullázhatod a teljes vagyonod, ha ide teszed a pénzed

2022. március 31. 15:15

Újra előkerült az a két mémrészvény, ami 2021-ben felforgatta az amerikai tőzsdét. A videojáték-kiskereskedő GameStop és a mozilánc-üzemeltető AMC árfolyama valósággal felrobbant a hétfői kereskedésben. Kérdés, hogy megismétlődhet-e a “wallstreetbets”-es kisbefektetők támadása, és hogy érdemes-e ilyen papírokba pénzt tenni.

A hétfői kereskedésben újfent felrobbant két emblematikus amerikai részvény árfolyama, melyeket még a 2021-es mémrészvény őrületből ismerhetünk.

Tavaly ugyanis egy internetes fórumon (úgynevezett subreddit csoportban, amit “Wallstreetbets”-nek hívnak) ahol fiatal kisbefektetők online tőzsdei tippeket adtak egymásnak, a tagok elkezdtek együttműködve vásárolni és eladni, ami megbolondította a piacot.

A tőzsdézés alapvetően egy magányos műfaj, ezzel szembe megy az, hogy közösségi szinten történik ez az egész. Olyan lakossági réteget is elért, akik valószínűleg sosem tőzsdéztek előtte. Végül az egész abban manifesztálódott, hogy egyes részvényeket kiválasztva, amiket most már mémrészvényként ismerünk, brutálisan felpumpálták az árfolyamokat. Napokon belül lehetett több száz százalékos emelkedést látni

- mondta el a Portfolio Checklist podcastben Kövesy Károly, a Portfolio elemzője.

A két mémrészvénnyel kapcsolatos aktualitás, hogy a moziüzemeltető AMC részesedést szerzett ugyanis egy arany- illetve ezüstbányász vállalatban, a Hycroft Miningban, a GameStop pedig egyre elkötelezettebbé válik az online történő videojáték értékesítés mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adásban Kövesy arra is felhívta a figyelmet, hogy a mémrészvények kifejezetten kockázatosak, így csak annyi pénzzel beszállni ilyen papírokba amit nem sajnálunk akár teljesen elveszíteni.  

A teljes adás meghallgatható a Portfolio Checklist podcast csatornáin a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon és itt, a cikkbe beágyazva is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
Holdblog  |  2023. március 23. 05:00
Közel huszonöt éve írta Jeff Bezos az első levelét az Amazon részvényeseinek. A vállalat éppen akkor...
MEDIA1  |  2023. március 22. 22:57
A stúdióvendég rosszullétét követően azonnal megszakították a televízió adását.
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?