Conceptual photo of war between Russia and Ukraine. Ukraine and Russia flags on windowsill at night. Old creepy room with window. Explosion outside.

Orosz-ukrán háború: áram, víz, fűtés nélkül maradt Csernyihiv is - a legfontosabb hírek az elmúlt 12 órából

MTI
2022. március 20. 09:45

Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere: nincs áram, sem víz, sem fűtés, a városi infrastruktúra teljesen romokban hever, az egészségügyi ellátás is összeomlott. Ezenfelül nincs humanitárius folyosó a civilek kimenekítésére. Az ENSZ adatai szerint több mint 3,1 millióan kerestek menedéket külföldön az ukrajnai harcok elől. Az elmúlt 12 óra legfontosabb híreit közöljük az orosz-ukrán háború kapcsán.

 

Kína élesen bírálta a nyugati szankciókat

Kína élesen bírálta szombaton az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat és a NATO kelet-európai csapaterősítését, miután Joe Biden amerikai elnök az előző nap figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy következményei lesznek, ha Peking támogatást nyújt Moszkvának az Ukrajna elleni invázióhoz. "Az Oroszország elleni szankciók egyre felháborítóbbak" - jelentette ki Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes szombaton Pekingben.

Csernyihiv polgármestere: katasztrofális a helyzet

Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere szombaton. Vladiszlav Atrasenko, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, arról számolt be, hogy az orosz csapatok válogatás nélkül mérnek lakónegyedekre tüzérségi támadásokat, amelyek civil áldozatokat követelnek. Hangsúlyozta, hogy a városban humanitárius katasztrófa alakult ki.

Nincs áram, sem víz, sem fűtés, a városi infrastruktúra teljesen romokban hever

- mondta. Hozzátette, hogy a 300 ezer lakosú város kórházát ismételten lőtték, ami miatt az egészségügyi ellátás is összeomlott. Ezenfelül nincs humanitárius folyosó a civilek kimenekítésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka az Egyházak Világtanácsához (WCC) fordult segítségért humanitárius folyosók létrehozása végett. "Mivel tudjuk, hogy az Egyházak Világtanácsa rendelkezik kellő tapasztalattal a humanitárius válságokban, arra kérjük önöket, hogy segítsenek Ukrajnának és a háború elől menekülő ukránoknak" - olvasható az ukrán elnöki hivatal honlapján közzétett levélben.

"Arra kérem különösen önöket, hogy segítsenek a közvetítésben valódi humanitárius folyosók kialakítása érdekében" - tette hozzá. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton ismertette, hogy mintegy 190 ezer civilt menekítettek ki humanitárius folyosókon a frontról az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. A genfi székhelyű WCC keretében mintegy 350 ortodox, lutheránus, anglikán, baptista és egyéb egyház tömörül világszerte több mint 500 millió hívővel.

Sok áldozatot szedett a mikolajivi kaszárnya elleni orosz rakétacsapás

Legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyájának romjai alól, az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak. Csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba. Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem maradt idő riadót fújni.

Fehéroroszország a nap folyamán bejelentette, hogy utolsó diplomatái is elhagyták Ukrajnát. Ihar Szokol, Fehéroroszország eddigi kijevi nagykövete az állami televíziónak nyilatkozva a fehérorosz állampolgárokra nézve "elviselhetetlen körülményekre" panaszkodott. Egyebek mellett felidézte, hogy az ukrán hatóságok befagyasztották a bankszámlákat.

Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatója mindemellett arról számolt be, hogy fehérorosz dolgozók megszakították a vasúti összeköttetést a két ország között. "Kijelenthetem, hogy a mai nappal nincs többé vasúti összeköttetés Fehéroroszország és Ukrajna között" - mondta.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kamisin megköszönte a fehérorosz kollégáknak a közelebbről meg nem határozott akciójukat, amellyel feltehetően megszakították az orosz csapatok ellátását ezeken a vonalakon keresztül. Szvjatlana Cihanouszkaja külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezető egyik tanácsadója a Twitter-oldalán számolt be a történtekről.

Hősök! Fehérorosz vasutasok megszakították a vasúti összeköttetést Ukrajnával, hogy az orosz felszerelést szállító vonatok ne mehessenek Ukrajnába

- írta Franak Viacsorka. Hangsúlyozta, ez a vasutak eddigi legnagyobb háború elleni tiltakozó akciója. A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy sem az áldozatok számát, sem pedig a vasutasok akcióját nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minszk szoros szövetségese Oroszországnak, amely február 24-én hadműveletet indított Ukrajnában. Bár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nem harcolnak fehérorosz katonák, az állam területét rendelkezésre bocsátotta az orosz csapatok felvonulásához.

Mintegy 190 ezer civilt menekítettek ki humanitárius folyosókon át

Mintegy 190 ezer civilt menekítettek ki humanitárius folyosókon a frontról az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a kijevi és a luhanszki folyosók szombaton is működtek.

Az ukrán államügyészi hivatal azzal vádolta meg az orosz hadsereget és a biztonsági szolgálatot, hogy foglyul ejtett egy ukrán haditudósítót kedden az ország délkeleti részén található Bergyanszkban. Az ügyben nyomozást indítottak.

Ukrajnában az elmúlt napon is több halálos áldozata volt a harcoknak. A Kijevtől északnyugatra található Bucsában hét civil halt meg, Donyeckben pedig több tucat halálos áldozatról és sebesültről tudni. Mikolajivban is több tucatnyian vesztették életüket pénteken, amikor az oroszok rakétákkal támadtak egy kaszárnyát, ahol legalább kétszázan tartózkodtak - mondták el szemtanúk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton arra szólította fel Svájcot, hogy zárolja az orosz oligarchák számláit. "Ez is a gonosz elleni harc része" - üzente a berni parlament előtt a háború ellen tüntető tömegnek.

Németországba 207 742 menekült érkezett Ukrajnából a háború kezdete óta - tájékoztatott a rendőrség szombaton. Az ENSZ adatai szerint több mint 3,1 millióan kerestek menedéket külföldön az ukrajnai harcok elől. Péntekig legalább 847 polgári lakos halt meg, és 1399-en sérültek meg az ukrajnai háború kezdete óta, legtöbben tüzérségi vagy rakétatámadás következményeként az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága adatai alapján. A bizottság szerint a szám jelentősen nagyobb lehet, mivel a jelentések szerint a harcok sújtotta városokban sok haláleset történt, amit egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Nőtt az aknaveszély a Fekete-tenger északnyugati régiójában

Az ukrajnai háború miatt nőtt az aknaveszély a Fekete-tenger északnyugati régiójában, az ukrán partok előtt. A harcban álló felek egymást okolják a kialakult helyzetért. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, ami fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Legrosszabb esetben az aknák akár a Földközi-tengerig is eljuthatnak - figyelmeztetett az orosz belbiztonság. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

Ukrajnában felfüggesztették több ellenzéki párt tevékenységét

Ukrajnában a hadiállapot idejére felfüggesztették több olyan ellenzéki párt tevékenységét, amelyek állítólag kapcsolatban állnak Oroszországgal. "Az ukrán nemzetbiztonsági tanács, tekintettel a teljes körű háborús helyzetre és az országgal kapcsolatban álló bizonyos politikai szervezetekre, úgy határozott, hogy felfüggeszti a hadiállapot idejére egy sor politikai párt tevékenységét" - jelentette be vasárnapra virradóra közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az érintett pártok és politikai erők: az Ellenzéki Platform - Az Életért, a Sarija Pártja, a Mieink, az Ellenzéki Blokk, a Baloldali Ellenzék, a Baloldali Erők Szövetsége, a Hatalom, az Ukrajna Progresszív Szocialista Pártja, az Ukrajna Szocialista Pártja, a Szocialisták és a Volodimir Szaldo Pártja.

Nem fognak sikerrel járni a politikusaik kollaborációt és társadalmi megosztást célzó tevékenységei, de kemény választ fognak kapni ezért

- idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán államfő közölte azt is: utasítást adott az igazságügyi minisztériumnak, hogy haladéktalanul függessze fel az említett politikai erők tevékenységét. A dpa német hírügynökség felidézte, hogy az Ellenzéki Platform - Az Életért és az Ellenzéki Blokk az ukrán parlamentben is képviselettel rendelkeznek. Hozzátette, hogy euroszkeptikus, antiliberális, illetve oroszbarát politikai erőkről van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem