Megszólalt az OTP: ez lesz a magyar bank orosz és ukrán érdekeltségeivel

Megszólalt az OTP: ez lesz a magyar bank orosz és ukrán érdekeltségeivel

2022. március 18. 20:01

A bankcsoport az orosz leánybank működését teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak, de az ukrán leánybank tevékenységét továbbra is fenntartja.

Az OTP Bank közleményben adta ki, hogy azon dolgoznak, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is.Mint írták, ukrajnai leánybankjuk tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársaik és ügyfeleik körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulnak hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.

Oroszországi leánybankunk működését teljes mértékben alárendeljük a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítjük a vállalati hitelportfóliónkat, nem fektetünk orosz állampapírokba, illetve ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP Csoportban felfüggesztettük. Az OTP Bank nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára. Folyamatosan mérlegeljük, hogy szükség van-e további változtatásokra az OTP Csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba veszünk, ezek között elemezzük az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is

– közölte a bankcsoport. Mint ahogy azt az infostarton olvashatjuk, március 4-én Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a gyorsjelentés utáni sajtótájékoztatón még úgy fogalmazott, "arra számítunk, hogy mind a két országban hosszú távon is jelen marad az OTP". Csütörtökön Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a fogyasztókat, hogy bojkottálják azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek még nem vonultak ki az orosz piacról. A nyugati cégek között az OTP-t is megemlítette.

Az ukrán leánybank összes eszközállománya 2021 végén 984 milliárd forint volt (csoporton belül 3,6 százalék), nettó hitelei 614 milliárd forintot tettek ki (3,9 százalék), a saját tőkéje 160 milliárd forint volt (5,3 százalék). Az orosz operáció összes eszközállománya 2021 végén 800 milliárd forint volt (2,9 százalék), nettó hitelei 621 milliárd forintot tettek ki (3,9 százalék), saját tőkéje 241 milliárd forint volt (7,9 százalék).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm