6 °C Budapest
Mil Mi-8AMTSH attack helicopters of the Russian Air Force during Parade rehearsal, Kubinka, Moscow Region, Russia.

Ledobják a gazdasági atombombát Oroszországra: éjjel sem vették be Kijevet - ez történt, amíg aludtál

2022. február 27. 07:37

Megszületett a hivatalos döntés: kitiltják az orosz bankokat a SWIFT-rendszerből, és a nyugati országok további szankciókat vezetnek be az orosz központi bank, és az oligarchák ellen is. Kijevben éjjel nem voltak bombázások, de a harcok dúlnak, közben Harkovba behatoltak az oroszok.

A nyugati országok még súlyosabb gazdasági szankciókra szánták el magukat Oroszországgal szemben – jelentette be szombat késő este Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország közös nyilatkozatát ismertette. Megállapodtak abban, hogy „bizonyos orosz bankokat” kitiltanak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

A nyilatkozatból egyelőre nem derült ki, hogy mikor lép életbe a szankió, meddig tart, és pontosan melyik bankokat érinti. A Reuters szerint a napokban jöhetnek a pontos részletek, amiket az uniós külügyminiszterek szerda esti virtuális értekezletén is megtárgyalnak majd.

Annyi biztos, hogy az orosz központi bank, a Bank Rossziji ellen további szankciókat vezetnek be, hogy tartalékaiból ne az ukrajnai háborút finanszírozzák: megakadályozzák, hogy eszközeit a nyugati piacokon értékesíthesse vagy eszközöket vásároljon. Ezen felül az orosz kormányhoz köthető üzletemberek nem szerezhetnek nyugati állampolgárságot, nem férhetnek hozzá a pénzügyi rendszerekhez.

Kijev még az ukránoké, Harkovban dúl a harc

Az ukrán fővárosban, bár többször megszólaltak a légvédelmi szirénák, a nagyobb bombázások ezúttel elmaradtak. A CNN-nek a polgármester-helyettes azt mondta, a helyzet Kijevben vasárnap reggel „nyugodt". Az oroszok azonban éjjel folytatták a hadműveleteket: felrobbantottak egy reptéri olajtározót Kijevtől 40 kilométerre. Sőt, a csatorna szerint katonai összecsapások is voltak Kijev nyugati részén, a harcokban egy gyermek is meghalt.

A fővárosban harcoló Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszaka ismét videóüzenetet tett közzé, amiben azt mondta, az ukránok addig harcolnak, ameddig csak kell, hogy felszabadítsák az országukat az orosz megszállóktól.

Az orosz hadseregek katonai drónokat vetett be Odesszában a Kyiv Independent szerint. Az ukrán hadsereg dolgozik a drónok semlegesítésén. Vasárnap reggelig sikerült visszaverni az orosz csapatokat Harkovban, a kormány tájékoztatása szerint reggelre sikerült bejutniuk a kelet-ukrajnai városba, ahol jelenleg is folynak a harcok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elon Musk az ukránok mellett

Elon Musk Ukrajna mellé állt, azt követően, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mihajlo Fedorov arra kérte őt, hogy a háború alatt használhassák a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat. Az ukrán politikus emellett arra is kérte a világ leggazdagabb emberét, hogy próbáljon meg hatni az "épeszű oroszokra", hogy álljanak ki a saját kormányuk ellen.

A Tesla-vezér a Twitteren reagált, azt írta, a Starlink áll az ukránok rendelkezésére, bekapcsolták a szolgáltatást az országban.

Kevesen kérnek menedéket Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált - írja az MTI. A Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb becslése szerint már csaknem 300 ezren menekülhettek el az ukrajnai harcok elől. 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket biztonságosabb térségekben, míg hozzávetőleg 116 ezren hagyhatták el eddig az országot főleg Románia, Lengyelország, és Moldova irányába. A világszervezet továbbra is attól tart, hogy akár ötmillióra is duzzadhat az ukrajnai menekültek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem