10 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up. cimlapi

Fejvesztve menekülnek a hitelmoratóriumból a magyarok: mégis mitől ijedtek meg?

2021. október 27. 19:27

Hat hónap alatt több mint 18 százalékkal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya. A három pénzintézet moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását a következő időszakra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Közel 261 milliárd forinttal esett vissza a Magyar Bankholding három tagbankja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport összesített, moratórium alatt álló hitelállománya 2021 januárja és júniusa között. A három pénzintézet moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek mintegy két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását október 1-jét követően, elsősorban gyermeknevelésre és jövedelemcsökkenésre hivatkozva. A bankcsoport szakértői csak a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek javasolják a moratóriumban maradást.

Míg a hitelállomány nőtt, a moratóriumban maradók aránya csökkent

Közel hat százalékkal, azaz 298 milliárd forinttal emelkedett a Magyar Bankholding teljes lakossági és vállalati hitelállománya 2021 első hat hónapjában. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport állománya lakossági oldalon 6,2 százalékkal nőtt, míg a tagbankok vállalati hitelportfóliója 5,3 százalékos növekedést mutat. A tagbanki hitelállomány gyarapodásával párhuzamosan folyamatosan csökkent a moratóriumban maradók száma, ezzel együtt pedig a pénzintézetek összesített moratórium alatt lévő hitelállományának aránya is.

Összesen 261 milliárd forinttal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban. A november 1-jétől érvénybe lépő, megváltozott jogosultsági rendszer miatt pedig további csökkenésre számítanak a bankcsoport szakemberei mindkét terület esetén.

Aki teheti, annak javasolt a hiteltörlesztés újrakezdése

Október elseje óta az ügyfelek mindössze két százaléka igényelt a tagbankoknál fizetési haladékot, főként a lakossági ügyfelek kérték a moratórium meghosszabbítását, leginkább gyermeknevelésre és jelentős jövedelem-csökkenésre hivatkozva. A Magyar Bankholding szakértői elsősorban a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek tanácsolják a moratórium meghosszabbítását, mivel a moratórium csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, ám az időközben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni.

A moratórium utáni időszakban ki kell fizetni a felhalmozott tartozást, ennek következtében nő a visszafizetendő összeg, bizonyos esetekben pedig a havi törlesztőrészlet is. Ennek megelőzésére javasoljuk, hogy amennyiben ügyfeleink pénzügyi helyzete megengedi, fizessék tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint

– nyilatkozta Ginzer Ildikó, a bankcsoport standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Megváltozott feltételek a moratórium meghosszabbítására

A törlesztési moratórium 2022. június 30-ig módosult formában, a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott rászorultsági alapon lesz elérhető, amelyet külön nyilatkozatban kérvényezhetnek az arra jogosult személyek. A lakossági ügyfelek esetében a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent, továbbra is jogosultak a moratóriumra.

A vállalkozások esetén azon cégek élhetnek a moratórium lehetőségével, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, illetve 2020. március 18-a és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A meghosszabbítást már csak október 31-ig lehet kérvényezni – azok az ügyfelek, akik addig nem nyilatkoznak a maradásról, automatikusan kikerülnek a moratóriumból

– tette hozzá Ginzer Ildikó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18