17 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up. cimlapi

Fejvesztve menekülnek a hitelmoratóriumból a magyarok: mégis mitől ijedtek meg?

2021. október 27. 19:27

Hat hónap alatt több mint 18 százalékkal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya. A három pénzintézet moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását a következő időszakra.

Közel 261 milliárd forinttal esett vissza a Magyar Bankholding három tagbankja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport összesített, moratórium alatt álló hitelállománya 2021 januárja és júniusa között. A három pénzintézet moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek mintegy két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását október 1-jét követően, elsősorban gyermeknevelésre és jövedelemcsökkenésre hivatkozva. A bankcsoport szakértői csak a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek javasolják a moratóriumban maradást.

Míg a hitelállomány nőtt, a moratóriumban maradók aránya csökkent

Közel hat százalékkal, azaz 298 milliárd forinttal emelkedett a Magyar Bankholding teljes lakossági és vállalati hitelállománya 2021 első hat hónapjában. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport állománya lakossági oldalon 6,2 százalékkal nőtt, míg a tagbankok vállalati hitelportfóliója 5,3 százalékos növekedést mutat. A tagbanki hitelállomány gyarapodásával párhuzamosan folyamatosan csökkent a moratóriumban maradók száma, ezzel együtt pedig a pénzintézetek összesített moratórium alatt lévő hitelállományának aránya is.

Összesen 261 milliárd forinttal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban. A november 1-jétől érvénybe lépő, megváltozott jogosultsági rendszer miatt pedig további csökkenésre számítanak a bankcsoport szakemberei mindkét terület esetén.

Aki teheti, annak javasolt a hiteltörlesztés újrakezdése

Október elseje óta az ügyfelek mindössze két százaléka igényelt a tagbankoknál fizetési haladékot, főként a lakossági ügyfelek kérték a moratórium meghosszabbítását, leginkább gyermeknevelésre és jelentős jövedelem-csökkenésre hivatkozva. A Magyar Bankholding szakértői elsősorban a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek tanácsolják a moratórium meghosszabbítását, mivel a moratórium csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, ám az időközben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni.

A moratórium utáni időszakban ki kell fizetni a felhalmozott tartozást, ennek következtében nő a visszafizetendő összeg, bizonyos esetekben pedig a havi törlesztőrészlet is. Ennek megelőzésére javasoljuk, hogy amennyiben ügyfeleink pénzügyi helyzete megengedi, fizessék tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint

– nyilatkozta Ginzer Ildikó, a bankcsoport standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megváltozott feltételek a moratórium meghosszabbítására

A törlesztési moratórium 2022. június 30-ig módosult formában, a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott rászorultsági alapon lesz elérhető, amelyet külön nyilatkozatban kérvényezhetnek az arra jogosult személyek. A lakossági ügyfelek esetében a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent, továbbra is jogosultak a moratóriumra.

A vállalkozások esetén azon cégek élhetnek a moratórium lehetőségével, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, illetve 2020. március 18-a és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A meghosszabbítást már csak október 31-ig lehet kérvényezni – azok az ügyfelek, akik addig nem nyilatkoznak a maradásról, automatikusan kikerülnek a moratóriumból

– tette hozzá Ginzer Ildikó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem