6 °C Budapest
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif. cimlapi

Rengeteg pénz átcsoportosításáról döntött a kormány: erre mennek el a milliárdok

2021. október 15. 19:59

Ismét hatalmas összegű átcsoportosításról jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlönyben. Összesen 73 milliárd forintról van szó.   

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

73 milliárd forintot csoportosított át a kormány az idei büdzséjében egy friss kormányhatározat szerint. 62 milliárd forintot, azaz a teljes összeg túlnyomó részét a gazdaság-újraindítási alapból veszi el a kormány, 1,3 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból. 9,9 milliárd forintot pedig egyszerű költségvetési átcsoportosítással biztosítanak, vagyis számos előirányzatból átirányítanak összegeket más célokra.

A gazdaság-újraindítási alapból átcsoportosított pénzből  25 milliárdot a Magyar Falu Program kap, 14,4 milliárd jut a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, 6,7 milliárd forint pedig a Magyar Államkincstárnak. 5 milliárd nemzeti agrártámogatásokra megy el, 2,3 milliárdot pedig a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár kivitelezésére csoportosítanak át.

A Központi Maradványelszámolási Alapbólelvont 1,3 milliárdb is hasonló célokra megy. Ebből 570 milliót kap a versenysport, 500 milliót a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, "feladatainak támogatására", 160 millióból pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő működését finanszírozzák.

A 9,9 milliárdos átcsoportosítás miatt a legnagyobb mértékű elvonás öntözési alap-infrastruktúra fejlesztését, valamint a nemzeti agrártámogatásokat érinti. Előbbitől 6,7, utóbbitól pedig 2,5 milliárdot von el a kormány.  A 6,7 milliárd forint a Belügyminisztérium alatt működő vízügyi igazgatóságnaknegy, a 2,5 milliárd pedig a nem állami felsőoktatási intézmények támogatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?