Váratlan bejelentést tett az MNB: az újabb kamatemelés csak a kezdet volt

Váratlan bejelentést tett az MNB: az újabb kamatemelés csak a kezdet volt

2021. augusztus 24. 15:55

Az alapkamat keddi emelése után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékozatón ismertette a következő hónapokra vonatkozó további terveit. A háttérbeszélgetésen egy váratlan lépés is bejelntésre került.  A kamatemelést pedig időközben a szakértők is  kommentálták.

Az MNB döntése nem okozott meglepetést. A várakozásoknak megfelelően újabb 30 bázisponttal 1,5%-ra emelték az alapkamatot, illetve a kamatfolyosó két szélét is hasonló mértékben növelték, az egynapos hitel kamatát 2,45%-ra, az egynapos betétét pedig 0,55%-ra emelve.. A döntést követően háttérbeszélgetést Virág Barnabás a jegybank alelnöke tartott háttérbeszélgetést.

Az elmúlt hónapban beérkezett makrogazdasági adatok alapján, az inflációs kilátások, a másodkörös inflációs hatások kezelése és a kilátások horgonyzása érdekében érezték szükségszerűnek meghozni a ma bejelentett újabb kamatemelést - ismertette a döntés hátterét Virág Barnabás.

Ennek első lépéseként a heti 60 milliárdnyi vásárlások 50 milliárdra mérséklődnek. Fontos változás, hogy a Tanács nem jelölt ki újabb felülvizsgálati korlátot, helyette a heti vásárlások célmennyiségét határozza meg - közölte Virág. A jövőben a Monetáris Tanács negyedévente dönt majd a az eszközvásárlási program kivezetésének további menetrendjéről, a piaci folyamatokhoz folyamatosan adaptálódva. A Növekedési Kötvényprogram keretösszegével kapcsolatban ezzel szemben az emelés mellett döntött a Monetáris Tanács, 400 milliárd forintról1550 milliárdra emelte mai ülésén a Monetáris Tanács.

A kamatemelési ciklus folytatásával kapcsolatban az alelnök azt mondta, azt mindaddig folytatni fogják, amíg az infláció a célsávon belül nem stabilizálódik és a kockázatok kiegyensúlyozottá nem válnak. Legközelebb a szeptemberi döntés során vizsgálják majd ezen tényezők alakulását. Október-novemberben jöhet még egy ugrás az inflációban akár 5% fölé, ezt követően 2022 első negyedévében a toleranciasávba is visszatérhet 4% alá - zárta tájékoztatóját Virág Barnabás.

Rég volt ilyen erős a forint

Miután kiderült, hogy a jegybank ettől a héttől elkezdi lassítani  heti állampapír-vásárlási programját, majd szeptemberben újra tanácskozik a kérdésről  és a további fokozatos kivezetés menetrendjéről is dönt, váratlanul megugrott a Forint árfolyama. A bejelentés váratlanul érhette a piacot, ugyanis a forint/euro árfolyam szinte azonnal 348,4-ra ugrott, kéthavi csúcsot elérve.

Év végére két százalékos lehet az alapkamat

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy látja, a jegybank vezetése üzeneteiben már előkészítette a kamatemelést az inflációs kockázatok érdemi emelkedése miatt, amit szinte minden oldalról érkező külső nyersanyagár sokkok mellett az újranyitás kereslet –kínálati súrlódásai okozhatnak.

Az infláció a nyár elején 5 százalék alá mérséklődött a tavaszi hónapok 5 százalék feletti szintjéről, amit az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti extrém alacsony bázisa, valamint a dohánytermékek jövedéki adóemelése okozott, míg az inflációs nyomás átmeneti enyhülésére utal, hogy a maginfláció is 3,5 százalékra csökkent júliusban. A következő hónapokban az infláció újra emelkedhet, azonban a dohánytermékek jövedéki adóemelése jövő év áprilisáig kiesik a bázisból, ami 1,2 százalékponttal csökkentheti az inflációt.

A nyersanyagárak ugyanakkor lelefé korrigáltak az elmúlt két hónapban, ami mérsékelheti a további inflációs kockázatokat. Az inflációt az MNB megítélése szerint ugyanakkor a költségvetési kiadások tervezett növelése is fűtheti. Ezért az MNB proaktív jelleggel kamatemelési ciklust kezdett, ami az MNB iránymutatása szerint következő hónapokban határozott ütemben folytatódhat, így az következő két ülésen további 25-25 bázispontos kamatemelésre számítunk, amivel az év végére 2%-ra emelkedhet az alapkamat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódik, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. A piaci árazások meredekebb kamatemelési várakozásokat tükröznek, a határidős kamatlábak szeptemberre 1,73%, novemberre 2,15%, jövő év közepére 2,35%, 2022 végére 2,50% körüli kamatszintet jeleznek előre. - zárja elemzését Suppan

Az elemző az állampapír-vásárlási program fokozatos kivezetését is kommentálta. Véleménye szerint a lépés hatására kissé emelkedhetnek az állampapír hozamok, azonban a hosszú hozamok trendjét alapvetően továbbra is a nemzetközi környezet határozhatja meg.

Kulcsfontosságú, hogy sikerül-e megszerezni az uniós forrásokat, mivel a kormány biztosítja az uniós pályázatok megelőlegezését, ami azonban az uniós források hiányában magasabb államadóssághoz és így állampapír kibocsátáshoz vezethet, ami növelheti a hozamokat. Az uniós források megszerzése ezzel szemben csökkenti az államháztartás finanszírozási igényét, így a későbbi állampapír kínálatot, ami alacsonyabb szinten tarthatja a hozamokat.

Nem a kamatdöntés a hangsúlyos, hanem az ahhoz fűzött kommentár

Németh Dávid a K&H  vezető makrogazdasági elemzője is hasonló véleményt fogalmazott meg. A szakértő szerint szigorítás megfelel a piaci várakozásoknak, de nem is maga a kamatdöntés volt a piaci szereplők számára a legfontosabb, hanem az ahhoz fűzött jegybanki kommentár.

Ebből kiderült többek között, hogy az MNB szeretné fokozatosan kivezetni az állampapír-vásárlási programot, első lépésként 60-ról 50 milliárd forintra csökkentette a heti mennyiséget. Az utóbbi két hétben egyébként a jegybank 53 milliárd forintért vásárolt állampapírokat. Az állampapír-vásárlás lényege az, hogy stabilizálja a piaci keresletet. AZ MNB jelezte azt is, hogy rugalmas áll ehhez, vagyis a piaci helyzettől függően bármikor újból megemelheti a heti keretet. Az is változás, hogy az MNB nem határozott meg újabb limitet az állampapíri-vásárlási program felülvizsgálatára.

Az MNB jelezte: korai lenne messzemenő következtetéseket abból levonni, hogy júliusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció. A valós trendeket a következő hónapokban megjelenő adatokból lehet majd tisztábban látni. A járvány miatti visszaesést követő gazdasági fejlődést megfelelően gyorsnak tartó MNB továbbra is arra számít, hogy jövőre a 3 százalékos szint közelébe fog csökken az infláció, de a részletesebb prognózis majd a szeptemberben megjelenő inflációs jelentésben szerepel majd.

Németh Dávid közölte továbbá: „Az MNB döntéshozó testülete az eddigi szigorításokat indokoltnak tartja és szigorítási ciklust addig folytatja, amíg az inflációs kockázatok ezt igénylik. Ugyanakkor az MNB most nem adott olyan határozott iránymutatást a következő, szeptemberben várható kamatdöntés mértékére. Így nyitott a kérdés, hogy lassít-e az eddigi ütemen, azaz 15 bázispontos emelést hajt végre. Vagy folytatja a 30 bázispontos szigorításokat.” Hozzáfűzte: „A jegybank keddi döntése megerősítette az eddig prognózisunkat, amely szerint az őszi hónapokban újabb kamatemelésekre kerül sor, ezek eredményént 2022-re 2 százalék körüli alapkamattal fordul rá a magyar gazdaság.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm