11 °C Budapest
Blick auf die beleuchtete ungarische Nationalbank in der Vorweihnachtszeit in der Innenstadt von Budapest, der Hauptstadt von Ungarn

Nincs új a nap alatt: ismét alapkamatot emelt az MNB

2021. augusztus 24. 14:02

1,5 százalékra emelte az alapkamatot mai ülésén a Monetáris Tanács.    

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2021. augusztus 25-i hatállyal, 1,5%-ra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Ez ismét 30 bázispontos emelést jelent az előző hónapihoz képest.

 Mint ismeretes az alapkamatot az MNB először júniusban 0,6-ról 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács és 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Már akkor bejelentették, hogy nem csupán egyszeri monetáris szigorításról van szó, kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

„A Monetáris Tanács egybehangzó érvelése szerint az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak”, ezért „indokolt a kamatemelési ciklus határozott lépéssel történő folytatása. A tanácstagok egységesen kiemelték, hogy havi ütemben kell végrehajtani a kamatemeléseket. Hozzátették, hogy a júliusi lépésköz irányadó lehet az augusztusi döntést illetően”

-derült ki a júliusi MNB kamatdöntési jegyzőkönyvből. A mostani emelés tehát nem sokaknak okozhatott meglepetést. A kamatemelési ciklus pedig az ígért módon, havi lépésekben halad előre, így júliusban a monetáris tanács 1,2, most pedig 1,5 százalékra emelte az alapkamatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hetekben Virág Barnabás alelnök többször jelezte, hogy a júniusi döntés „meghatározó” lesz a következő hónapok kamatemelését illetően. Ebből az eddigiek alapján arra lehet következtetni, hogy havi 30 bázispontos ütemben folytatódhat a szigorítás legközelebb szeptember 21-én.

Az eddigi nyilatkozatok pedig azt jelzik, hogy a Monetáris Tanács szeptemberben is 30 bázispontos emelésben gondolkodik és a ciklust a szeptemberi átfogó értékelés eredményei ismeretében addig akarja folytatni, amíg az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá válnak, illetve tartósan visszatér a 3%-os középtávú inflációs célra a pénzromlás éves üteme.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 08:59
Újra összegyűlnek Budapesten a magyar televíziózás képviselői, hogy ünnepélyes díjátadó gálaesten ün...
Buxelliott  |  2024. március 4. 08:55
A hagyományos értelemben (nem elliotti) ék hozta a várakozást, az ék ideális célára teljesült. Ellio...
Holdblog  |  2024. március 4. 08:22
A nagy tőzsdei eszközosztályok közül már jó ideje a kriptodevizák és az amerikai megatech-papírok sz...
Bankmonitor  |  2024. március 3. 10:23
A mögöttünk hagyott héten is kitett magáért a Bankmonitor csapata: elhoztuk nektek a legfontosabb pé...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm