20 °C Budapest
Mezõpanit, 2021. július 18.Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bodó Elõd Barna, Mezõpanit polgármestere (j2) az új Mezõpaniti Református Templom szentelési és átadóünnepségén 2021. július 18-án. A Marosvásárhely melletti település templomának megépüléséhez a kormány több mint 350 millió forintos költségvetési támogatást nyújtott.MTI/Kiss Gábor

Megint a lista végén Magyarország: gigantikus adósságot halmoztunk fel

2021. július 23. 09:01

Az uniós tagállamok 2021 első negyedévét is nagy hiánnyal zárták, bár a megelőző negyedévhez képest a hiány mérséklődött a kiadások csökkenése miatt – írja az Eurostat összehasonlító jelentésére hivatkozva a Hvg.hu. Hazánk régiós szinten elég rosszul áll.

Az uniós statisztikai hivatal szerint az EU átlagában a hiány az uniós GDP 6,8 százalékára rúgott, míg az eurózóna átlaga 7,4 százalék volt. Az állami bevételek szintje jellemzően nem változott a megelőző negyedévhez képest, míg a kiadások továbbra is magas szintjét a járvánnyal kapcsolatos kiadások magyarázzák. Az államháztartási egyenlegek elég nagy szórást mutattak: Luxemburg és Dánia tudott pluszos negyedévet csinálni, míg a máltai hiány a 10 százalékot közelítette.

A magas első negyedéves hiány még följebb nyomta az államadósságot, uniós átlagban a GDP 93 százalékára, míg Magyarország esetében 81 százalékra. A magyar államadósság 15,2 százalékponttal nőtt, ami a déli országokéhoz képest nem olyan rossz eredmény, ugyanakkor magasabb, mint az uniós átlag, és sokkal magasabb, mint a többi régiós országé, amelyek 10-12 százalékpont közötti államadósság növekedéssel megúszták a 2020 eleje és 2021 eleje közti egy évet.  A Hvg.hu megjegyzi: a magyar államadósság régiós összehasonlításban már a járvány előtt is magas volt, a nagyobb növekedéssel pedig az olló még szélesebbre nyílt.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?