27 °C Budapest
Forint - Die ungarische Währung

Küszöbön a bérrobbanás: fellélegezhetnek a magyar dolgozók?

2021. június 8. 10:06

Ha újraindul a gazdaság és nem lesz negyedik hullám, visszatérhet a korábbi évekre jellemző két számjegyű, 10 százalék fölötti béremelkedési ütem. Jövőre tovább csökkennek a munkaadók terhei, a szociális hozzájárulási adó tervezett mérséklése és a szakképzési hozzájárulás kivezetése erőteljes támaszt adhat a keresetek növekedésének. - írja a Világgazdaság

Ha újraindul a gazdaság és nem lesz negyedik hullám, visszatérhet a korábbi évekre jellemző két számjegyű, 10 százalék fölötti béremelkedési ütem - árulta el a lapnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Jövőre tovább csökkennek a munkaadók terhei, a szociális hozzájárulási adó tervezett mérséklése és a szakképzési hozzájárulás kivezetése erőteljes támaszt adhat a keresetek növekedésének.

A koronavírus-járvány berobbanásáig a bruttó és a nettó átlagkeresetek növekedési üteme két számjegyű volt a nemzetgazdaságban. A pandémia e tekintetben is változást hozott, 2016 óta tavaly fordult elő először, hogy nem haladta meg a 10 százalékot a dinamika.

2021-ben várhatóan a közszférában zajló emelések határozzák meg a növekedési ütemet: az év első három hónapjában a költségvetési szférában – az állami dolgozók illetménynövelésének köszönhetően – 12,6 százalék volt a bruttó átlagkereset bővülése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idén a keresetekre jelentős hatással van az infláció, emiatt a reálbérek növekedése a korábbiaknál lassabb lehet, ám az első negyedéves adatok alapján itt sem beszélhetünk erőteljes lassulásról, az év első három hónapjában a reálkeresetek 6 százalékos növekedését mérte a KSH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?