27 °C Budapest
Drámai év vár a méhészekre: komoly hiány lehet akácmézből

Drámai év vár a méhészekre: komoly hiány lehet akácmézből

2021. május 20. 08:15

Egyre nehezebb a méhekkel kapcsolatos, komplex problémakört kezelni a szakemberek számára. A rovarok körül kialakult anomáliák ugyanis egyre több felé ágaznak. A klímaváltozásból eredően melegebb lett az ősz, miközben a tavasz és az ősz szinte eltűnt, úgymond „beleesünk” a nyárba, ami alapvetően is melegebb, mint egy átlagos évszakban - számol be a HelloVidék. 

Nem kérdés, egyre nagyobb a baj a méhek körül. Mostanában egyre többet hallani arról, hogy a rovarok száma drasztikusan csökken, többek között a különböző betegségek, a növényvédő szerek, valamint a klímaváltozás hatásai miatt. Idén ráadásul korán ébredtek, miközben többször visszatért a hideg időjárás és a számukra gyakran végzetes télies körülmények.

Az óvatos becslések szerint mintegy 30 százalékos méhpusztulást regisztráltak a tavalyihoz viszonyítva hazánkban. Mindezt tetézi, hogy a méhlegelőket szintén komolyan érintette a szeszélyes időjárás, ami néhány mézfajta komoly drágulását is magával hozhatja. A HelloVidék többek között ezekről kérdezte May Gábor, méhészt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Baranya megyei méhészeti szaktanácsadóját.

Egyre nehezebb a méhekkel kapcsolatos, komplex problémakört kezelni a szakemberek számára. A rovarok körül kialakult anomáliák ugyanis egyre több felé ágaznak. A klímaváltozásból eredően melegebb lett az ősz, miközben a tavasz és az ősz szinte eltűnt, úgymond „beleesünk” a nyárba, ami alapvetően is melegebb, mint egy átlagos évszakban.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?