Motion blurred of warehouse worker moving boxes on pallet in warehouse

Látszik a kiút az alagút végén: az OECD-országokban már csökken a munkanélküliek aránya

2021. május 10. 20:02

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet. Magyarországon idén márciusban 3,9 százalékpont ált a foglalkoztatási ráta, ami csupán 0,4 százalékponttal volt magasabb, mint a tavaly februári adat. Az idei második hónaphoz képest viszont már 0,6 százalékpont volt a csökkenés.

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet.

Az OECD honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint márciusban 6,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, 0,1 százalékponttal alacsonyabban az előző havi 6,6 százaléknál. Tavaly márciusban még 5,5 százalékon, áprilisban viszont, a járvány csúcspontján, már 8,8 százalékon állt a mutató.

Összesen 42,65 millió ember keresett munkát márciusban az OECD-tagállamokban, köztük az euróövezet országaiban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Kanadában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Márciusban az euróövezetben 0,1 százalékponttal 8,1 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta. Európán kívül is a legtöbb országban esést mértek: Kanadában 0,7 százalékponttal, 7,5 százalékra, Kolumbiában 0,5 százalékponttal, 13,8 százalékra, Japánban 0,3 százalékponttal, 2,6 százalékra, Ausztráliában 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra, Mexikóban ugyancsak 0,2 százalékponttal 4,3 százalékra és az Egyesült Államokban is 0,2 százalékponttal, 6,0 százalékra csökkent a mutató.

Izraelben viszont a lendületesen haladó oltási kampány ellenére is 0,3 százalékponttal, 5,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Az OECD-országokban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliség 0,3 százalékponttal, 13,3 százalékra csökkent márciusban, ami 2,0 százalékponttal haladja meg a tavaly februári értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?