Close up of young Asian woman shopping for fresh organic fruits in farmers market with a cotton mesh eco bag. Environmentally friendly and zero waste concept

Brutálisan nőnek az árak a világban: mi lesz így a világjárvány után?

MTI
2021. május 5. 18:31

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 2,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése márciusban éves szinten a februári 1,7 százalékról.

Márciusban az energiaárak 7,4 százalékkal, 2018 októbere óta a legnagyobb ütemben nőttek tavaly márciussal összevetve, amikor 3,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Márciusban az élelmiszerárak emelkedése 2,7 százalékra mérséklődött a februári éves szintű 3 százalékról. Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi infláció 1,8 százalék volt a februári 1,7 százalék után.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,1 százalék volt a márciusi fogyasztóiár-emelkedés a februári 2,4 százalékot követően.

Az euróövezetben 1,3 százalékos inflációt mértek márciusban a februári 0,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi euróövezeti infláció 0,9 százalék volt a februári 1,1 százalék után. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte nem végleges adatként, hogy áprilisban kétéves csúcson, 1,6 százalékon volt az éves szintű euróövezeti fogyasztói áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?