7 °C Budapest

Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is

2019. március 20. 10:58

Nagy mértékben nőtt a lakosság fizetőképessége, de az utóbbi időben már stagnálás figyelhető meg. A bankok gyakorlatilag megszabadultak a nemteljesítő hitelektől, ez azonban nem jelenti azt, hogy azok el is tűntek - sőt, számuk jelentősen nőtt az utóbbi egy év során.

A makrogazdaság alakulása természetesen visszahatott a lakosság helyzetére is. Az elmúlt éveket az alacsony energiaárak és alacsony kamatok jellemezték, ez a lakosság szempontjából nézve egy kedvező pozíció. A válsából való kilábalásban nagy szerepe volt az MNB-nek. És egyre aktívabb volt a faktoring és a követeléskezelési tevékenység is - mondta el Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az Intrummal közös sajtótájékoztatójukon.

Felelős hitelfelvételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019-ben várhatóan a GDP növekedés és a beruházási ráta is csökkenni fog, de még mindig az európai átlag fölött marad majd. Csökkent az államadósság is, de még mindig magas - azaz még bőven van hova javulni való. Bővült a privátszektor hitelezése is. A foglalkoztatottság jelentősen nőtt, a munkanélküliség pedig csökkent. Magyarország viszont versenyképességben lemaradt, mert a közmunkások sok esetben GDP-t alig termelnek.

10 év alatt 40 százalékos reálbér-emelkedés volt Magyarországon, ez Európában remek szám, a régióban ez teljesen átlagos. A lakossági hitelállomány a GDP százalékában még most is csökken- az EU-ban ez közel 60 százalék. Magyarországon ez a GDP 20 százaléka. A lakossági hitelállomány relatíve alacsony. 

A nemteljesítő hitelek aránya a bankrendszerben egyre inkább csökken. Ha megnézzük ugyanakkor a nem banki és banki kötelezettségvállalást együtt, akkor arról elmondható, hogy most kezd csökkenni, és a tavaly év során nagyot nőtt. Ezeknek a csökkentése a jövő nagyon érdekes feladata lehet.

A lakosság fizetőképességét az Intrum és a GKI közösen az Intrum Fizetőképességi Index megalkotásával akarja megalkotni, amelynek forrásai a nyilvánosan elérhető makroadatok, az Intrum adatai és a GKI havi lakossági felmérése. Vértes elmondta, hogy ő bizakodó ezzel kapcsolatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogy néz ki ez az index?

Az index a válság alatt a negatív tartományban volt, 2012-ben érte el a minimumát - a válság hatásai akkorra tornyosultak fel a lakosság részére. Majd 2012-től és 2013-tól nőtt a fogyasztás, és az index erősen együtt mozog a gazdasági teljesítménnyel, és maximumát a tavalyi év során érte el - most pedig enyhe csökkenésnek indult - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. A várakozások szerint a lakosság fogyasztása nőni fog, de már csökkenő mértékben, és az infláció is megnőtt, ami rányomja a bélyegét a várakozásokra.

Hitelfelvételkor fontos az informálódás! A hitelek összehasonlításához használd kalkulátorunkat!

A fizetőképesség együtt mozog a fogyasztással és a gazdasági növekedéssel, de még a bankrendszerben levő bruttó hitelnagysággal is és a nettó átlagkeresettel és a foglalkoztatottsággal Felfalusi elmondása szerint. Az index negyedévente fog kijönni - tudhattuk meg az eseményen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem