31 °C Budapest
Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is

Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is

2019. március 20. 10:58

Nagy mértékben nőtt a lakosság fizetőképessége, de az utóbbi időben már stagnálás figyelhető meg. A bankok gyakorlatilag megszabadultak a nemteljesítő hitelektől, ez azonban nem jelenti azt, hogy azok el is tűntek - sőt, számuk jelentősen nőtt az utóbbi egy év során.

A makrogazdaság alakulása természetesen visszahatott a lakosság helyzetére is. Az elmúlt éveket az alacsony energiaárak és alacsony kamatok jellemezték, ez a lakosság szempontjából nézve egy kedvező pozíció. A válsából való kilábalásban nagy szerepe volt az MNB-nek. És egyre aktívabb volt a faktoring és a követeléskezelési tevékenység is - mondta el Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az Intrummal közös sajtótájékoztatójukon.

Felelős hitelfelvételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019-ben várhatóan a GDP növekedés és a beruházási ráta is csökkenni fog, de még mindig az európai átlag fölött marad majd. Csökkent az államadósság is, de még mindig magas - azaz még bőven van hova javulni való. Bővült a privátszektor hitelezése is. A foglalkoztatottság jelentősen nőtt, a munkanélküliség pedig csökkent. Magyarország viszont versenyképességben lemaradt, mert a közmunkások sok esetben GDP-t alig termelnek.

10 év alatt 40 százalékos reálbér-emelkedés volt Magyarországon, ez Európában remek szám, a régióban ez teljesen átlagos. A lakossági hitelállomány a GDP százalékában még most is csökken- az EU-ban ez közel 60 százalék. Magyarországon ez a GDP 20 százaléka. A lakossági hitelállomány relatíve alacsony. 

A nemteljesítő hitelek aránya a bankrendszerben egyre inkább csökken. Ha megnézzük ugyanakkor a nem banki és banki kötelezettségvállalást együtt, akkor arról elmondható, hogy most kezd csökkenni, és a tavaly év során nagyot nőtt. Ezeknek a csökkentése a jövő nagyon érdekes feladata lehet.

A lakosság fizetőképességét az Intrum és a GKI közösen az Intrum Fizetőképességi Index megalkotásával akarja megalkotni, amelynek forrásai a nyilvánosan elérhető makroadatok, az Intrum adatai és a GKI havi lakossági felmérése. Vértes elmondta, hogy ő bizakodó ezzel kapcsolatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy néz ki ez az index?

Az index a válság alatt a negatív tartományban volt, 2012-ben érte el a minimumát - a válság hatásai akkorra tornyosultak fel a lakosság részére. Majd 2012-től és 2013-tól nőtt a fogyasztás, és az index erősen együtt mozog a gazdasági teljesítménnyel, és maximumát a tavalyi év során érte el - most pedig enyhe csökkenésnek indult - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. A várakozások szerint a lakosság fogyasztása nőni fog, de már csökkenő mértékben, és az infláció is megnőtt, ami rányomja a bélyegét a várakozásokra.

Hitelfelvételkor fontos az informálódás! A hitelek összehasonlításához használd kalkulátorunkat!

A fizetőképesség együtt mozog a fogyasztással és a gazdasági növekedéssel, de még a bankrendszerben levő bruttó hitelnagysággal is és a nettó átlagkeresettel és a foglalkoztatottsággal Felfalusi elmondása szerint. Az index negyedévente fog kijönni - tudhattuk meg az eseményen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?