22 °C Budapest
Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is

Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is

2019. március 20. 10:58

Nagy mértékben nőtt a lakosság fizetőképessége, de az utóbbi időben már stagnálás figyelhető meg. A bankok gyakorlatilag megszabadultak a nemteljesítő hitelektől, ez azonban nem jelenti azt, hogy azok el is tűntek - sőt, számuk jelentősen nőtt az utóbbi egy év során.

A makrogazdaság alakulása természetesen visszahatott a lakosság helyzetére is. Az elmúlt éveket az alacsony energiaárak és alacsony kamatok jellemezték, ez a lakosság szempontjából nézve egy kedvező pozíció. A válsából való kilábalásban nagy szerepe volt az MNB-nek. És egyre aktívabb volt a faktoring és a követeléskezelési tevékenység is - mondta el Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az Intrummal közös sajtótájékoztatójukon.

Felelős hitelfelvételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019-ben várhatóan a GDP növekedés és a beruházási ráta is csökkenni fog, de még mindig az európai átlag fölött marad majd. Csökkent az államadósság is, de még mindig magas - azaz még bőven van hova javulni való. Bővült a privátszektor hitelezése is. A foglalkoztatottság jelentősen nőtt, a munkanélküliség pedig csökkent. Magyarország viszont versenyképességben lemaradt, mert a közmunkások sok esetben GDP-t alig termelnek.

10 év alatt 40 százalékos reálbér-emelkedés volt Magyarországon, ez Európában remek szám, a régióban ez teljesen átlagos. A lakossági hitelállomány a GDP százalékában még most is csökken- az EU-ban ez közel 60 százalék. Magyarországon ez a GDP 20 százaléka. A lakossági hitelállomány relatíve alacsony. 

A nemteljesítő hitelek aránya a bankrendszerben egyre inkább csökken. Ha megnézzük ugyanakkor a nem banki és banki kötelezettségvállalást együtt, akkor arról elmondható, hogy most kezd csökkenni, és a tavaly év során nagyot nőtt. Ezeknek a csökkentése a jövő nagyon érdekes feladata lehet.

A lakosság fizetőképességét az Intrum és a GKI közösen az Intrum Fizetőképességi Index megalkotásával akarja megalkotni, amelynek forrásai a nyilvánosan elérhető makroadatok, az Intrum adatai és a GKI havi lakossági felmérése. Vértes elmondta, hogy ő bizakodó ezzel kapcsolatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy néz ki ez az index?

Az index a válság alatt a negatív tartományban volt, 2012-ben érte el a minimumát - a válság hatásai akkorra tornyosultak fel a lakosság részére. Majd 2012-től és 2013-tól nőtt a fogyasztás, és az index erősen együtt mozog a gazdasági teljesítménnyel, és maximumát a tavalyi év során érte el - most pedig enyhe csökkenésnek indult - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. A várakozások szerint a lakosság fogyasztása nőni fog, de már csökkenő mértékben, és az infláció is megnőtt, ami rányomja a bélyegét a várakozásokra.

Hitelfelvételkor fontos az informálódás! A hitelek összehasonlításához használd kalkulátorunkat!

A fizetőképesség együtt mozog a fogyasztással és a gazdasági növekedéssel, de még a bankrendszerben levő bruttó hitelnagysággal is és a nettó átlagkeresettel és a foglalkoztatottsággal Felfalusi elmondása szerint. Az index negyedévente fog kijönni - tudhattuk meg az eseményen.

NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2022-ben

2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, Kiderült az is, hogy 3 százalékos inflációval kalkulálnak, ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?