7 hónapja nem volt ilyen erős a forint: jöhet a kamatemelés?

7 hónapja nem volt ilyen erős a forint: jöhet a kamatemelés?

2019. január 18. 17:31

Három nap alatt mintegy 2%-ot erősödött a forint az euróval szemben, több nagyon fontos technikai szintet is áttörve. Legutóbb tavaly júliusban láthattuk hasonlóan jó erőben a hazai fizetőeszközt, igaz, akkor történelmi mélypontjától igyekezett eltávolodni. A hirtelen felértékelődés miatt rövid távon lassan túlvettséget jeleznek a momentumindikátorok, ami növeli annak az esélyét, hogy a következő napokban kis korrekciót látunk, hosszabb távon azonban lehet még tere a hazai fizetőeszköz erősödésének.

Az elmúlt három napban a 324,5-ös szintről egészen 318 alá, hét hónapos csúcsra erősödött a forint. Ez közel 2%-os felértékelődést jelent, ami az elmúlt hónapok mérsékelt árfolyammozgását nézve kirívóan nagy elmozdulás. Legutóbb tavaly júliusban erősödött ilyen rövid idő alatt ennél nagyobb mértékben a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

A cseh korona és a lengyel zloty heti elmozdulásával összevetve az is egyértelműen látszik, hogy nem általános régiós erősödési trendről volt szó az elmúlt napokban, hanem forintspecifikus tényező áll a háttérben. Egész pontosan Nagy Márton MNB-alelnök szerdai nyilatkozata, amelyben gyakorlatilag kijelentette, hogy küszöbön a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai szigorításának kezdete, ami lázba hozta a piaci szereplőket.

A hirtelen jelentős erősödés következtében azonban a széles körben figyelt RSI momentumindikátor értéke (a napos grafikonon) közel másfél éves mélypontra esett, megközelítve a forint szempontjából túlvett állapotot jelző tartományt. Ez jelenti most jelenleg a hazai fizetőeszköz további erősödése számára az egyik legfontosabb akadályt, ilyen RSI-érték mellett ugyanis rövid távon megnő egy korrekció valószínűsége.

Emellett a 318-as szint környéke fontos technikai akadály is, tavaly júniusban ugyanis innen fordult át a forint erősödése gyengülésbe, három hét alatt pedig történelmi mélypontra került az árfolyam. Fontos jelzés lesz, hogy a mai napot tudja-e ezalatt a szint alatt zárni a hazai fizetőeszköz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár rövid távon a technikai indikátorok lassan túlvettséget jeleznek, ha a hetes, vagy a havi grafikont nézzük, akkor közép távon van még tere további erősödésnek. Már amennyiben a jegybank jól látja az erősödő inflációs folyamatokat, és elkötelezett a célja fenntartása mellett, ezzel összhangban pedig rövid időn belül elkezdi szigorítani a monetáris kondíciókat. Hiszen emiatt kezdődött szerdán a hirtelen erősödés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10