7 hónapja nem volt ilyen erős a forint: jöhet a kamatemelés?

7 hónapja nem volt ilyen erős a forint: jöhet a kamatemelés?

2019. január 18. 17:31

Három nap alatt mintegy 2%-ot erősödött a forint az euróval szemben, több nagyon fontos technikai szintet is áttörve. Legutóbb tavaly júliusban láthattuk hasonlóan jó erőben a hazai fizetőeszközt, igaz, akkor történelmi mélypontjától igyekezett eltávolodni. A hirtelen felértékelődés miatt rövid távon lassan túlvettséget jeleznek a momentumindikátorok, ami növeli annak az esélyét, hogy a következő napokban kis korrekciót látunk, hosszabb távon azonban lehet még tere a hazai fizetőeszköz erősödésének.

Az elmúlt három napban a 324,5-ös szintről egészen 318 alá, hét hónapos csúcsra erősödött a forint. Ez közel 2%-os felértékelődést jelent, ami az elmúlt hónapok mérsékelt árfolyammozgását nézve kirívóan nagy elmozdulás. Legutóbb tavaly júliusban erősödött ilyen rövid idő alatt ennél nagyobb mértékben a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

A cseh korona és a lengyel zloty heti elmozdulásával összevetve az is egyértelműen látszik, hogy nem általános régiós erősödési trendről volt szó az elmúlt napokban, hanem forintspecifikus tényező áll a háttérben. Egész pontosan Nagy Márton MNB-alelnök szerdai nyilatkozata, amelyben gyakorlatilag kijelentette, hogy küszöbön a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai szigorításának kezdete, ami lázba hozta a piaci szereplőket.

A hirtelen jelentős erősödés következtében azonban a széles körben figyelt RSI momentumindikátor értéke (a napos grafikonon) közel másfél éves mélypontra esett, megközelítve a forint szempontjából túlvett állapotot jelző tartományt. Ez jelenti most jelenleg a hazai fizetőeszköz további erősödése számára az egyik legfontosabb akadályt, ilyen RSI-érték mellett ugyanis rövid távon megnő egy korrekció valószínűsége.

Emellett a 318-as szint környéke fontos technikai akadály is, tavaly júniusban ugyanis innen fordult át a forint erősödése gyengülésbe, három hét alatt pedig történelmi mélypontra került az árfolyam. Fontos jelzés lesz, hogy a mai napot tudja-e ezalatt a szint alatt zárni a hazai fizetőeszköz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár rövid távon a technikai indikátorok lassan túlvettséget jeleznek, ha a hetes, vagy a havi grafikont nézzük, akkor közép távon van még tere további erősödésnek. Már amennyiben a jegybank jól látja az erősödő inflációs folyamatokat, és elkötelezett a célja fenntartása mellett, ezzel összhangban pedig rövid időn belül elkezdi szigorítani a monetáris kondíciókat. Hiszen emiatt kezdődött szerdán a hirtelen erősödés.

NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08