35 °C Budapest
Újabb devizás visszaélés, milliókra bírságolták a céget

Újabb devizás visszaélés, milliókra bírságolták a céget

2016. június 13. 13:30

Késve szüntette meg a forint alapú casco díjak devizában történő felszámítását a Lombard Lízing Zrt., ezért 8,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Magyar Nemzeti Banktól.

Több ügyfélnek is késve fizette vissza a jogtalanul felszámított árfolyam-különbözetet a pénzügyi cég - derült ki az MNB fogyasztóvédelmi utóvizsgálatából.

Közel 14 ezer casco biztosítással egybekötött devizaalapú gépjárműhitelnél az ügyleti kamatba építette be a biztosítási díjat a Lombard, ezért a devizában felszámolt casco díjakat is érintette az árfolyamváltozás, miközben a cég forintban fizette meg a díjat a biztosító felé. Az MNB már 2013 júniusában határozatban kötelezte a Lombardot, hogy szüntesse ezt meg, és fizesse vissza az érintetteknek a devizában felszámított casco díjra eső árfolyam-különbözetet.

A döntés ellen a cég pert indított, de a bíróság csak részletesen függesztette fel a határozatban foglaltakat, így a cégnek 2013 szeptemberében meg kell volna szűntetni a jogsértést. Amikor az MNB pernyertessége jogerős lett (2015. február 3.), az írásbeli ítélet kézhezvételét követő 60 napon belül a Lombardnak vissza kellett volna adni a jogtalanul beszedett különbözetet. Ennek ellenére a cég még 2015. április 30-ig devizában számította fel a casco díjakat. Ezért 8,4 milliós bírságot kapott.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?