1 °C Budapest

Hova tegyem a pénzem, ha a kormány gyengíti a forintot?

Pénzcentrum
2013. augusztus 25. 08:00

Kósa Lajos heti nyilatkozatában arra utalt, hogy a kormány egyik célja lehet a forint gyengítése a jövőben. Amíg vannak devizahitel-szerződések és a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni" - mondta. Félthetjük a forint megtakarításainkat - hova tegyük a pénzünk, ha meg akarjuk őrizni az értékét?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Más devizákkal szemben gyengébb forintból kevesebbet vásárolhatunk. Így azok a megtakarítások is elértéktelenedhetnek, melyeket forintban tartunk. Megoldást más devizában történő megtakarítás vagy esetleg más eszköz vásárlása lehet.

Legkézenfekvőbb befektetés lehet gyengülő forint esetén a devizabetét.

Alacsonyabb kamatok mellett csak akkor éri meg euróban befektetni, ha arra számítunk, hogy az árfolyam nekünk kedvező irányba mozdul el a lekötés ideje alatt. Ez az árfolyam különbözetnek kell fedeznie a kamatkülönbözetet és az átváltás költségét, hiszen az euró vételi és eladási árfolyam között több százalékpont eltérés is lehet.

De nézzük meg hogyan teljesített az euróbetét ez az elmúlt években, forintban vagy euróban volt érdemes félretenni? Példánkban megnéztük, hogy 1 millió forintot különböző időpontokban euró- és forintbetétbe téve, melyik hozza a nagyobb hozamot. Mivel a kifizetéseket mindig forintban nézzük az euróbetét hozama az árfolyamváltozás függvényében akár negatív is lehet. A forintbetétek persze mindig valamivel 1 millió forint felett fizettek. Az alábbi ábrán az egyes hónapokban lekötött éves betétek kifizetése látható. A piros egyenes az eredeti befektetésünket ábrázolja.

2010 októbere és 2011 júliusa között például az euróbetéttel bőven a forint hozamok felett lehetett keresni, ami annak volt köszönhető, hogy az ekkor befektetett és egy év múlva lejáró megtakarítást 10-20 forinttal magasabb árfolyamon lehetett visszaváltani. Legrosszabbul azok jártak, akik 2009 márciusában döntöttek az euró mellett. ekkor ugyanis rekord különbség volt a kamatok között is, a forintbetétek esetén átlagosan 7,48 százalékot fizettek a bankok, az euróra meg "csak" 3,76 százalékot. De a legnagyobb baj az volt, hogy a 298 -as euró/huf árfolyam helyett már csak 265-öt kaptak egységnyi megtakarításukért a betétesek.

Van állami megoldás is!

Államkötvények között is találunk devizabefektetéseket. A Prémium Euró Magyar Államkötvény például jelenleg 3,95 százalék kamatot fizet. A forint gyengülése esetén a devizabetétekhez hasonló extra profitra tehetünk szert.

Vegyünk lakást?

Öt éve esnek folyamatosan az ingatlanárak, csak a fővárosi frekventáltabb területeken látszik némi változás ezen a téren. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek viszont azok, akik nem költöztek, mert vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek. Ilyen feltételek mellett akár befektetési céllal is megérheti belevágni az ingatlanvásárlásba.De ne felejtkezzünk el a lakáskiadás nehézségeiről és költségeiről sem. Ráadásul 4 százalékos illetéket is be kell fizetni az ingatlan után, ami több százezer forintos tétel.

Arany

Nemesfémeket is vásárolhatunk a forint gyengülése ellen. De mindenképp csak befektetési aranyban gondolkozzunk, ami sokkal könnyebben pénzre váltható, mint bármilyen más formája a fémnek. Nemzetközileg is elfogadott aranytömböket és lemezeket bárhol a világon azonnal készpénzre váltják. Ugyanakkor ezeknek a fémeknek az árfolyama is hektikusan mozoghat, még ha olcsónak is érezzük a befektetést, akkor is a megtakarításunk egy kis részét tartsuk csak ilyen jellegű eszközökben.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?