Egyre súlyosabb problémát jelent a demenciával élő idősek eltűnése - azaz elmennek otthonról, és sosem térnek haza.
Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.
Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.
Ne használjunk műanyag edényeket a magas hőmérsékletű élelmiszerekhez! – figyelmeztetnek a kínai Ningxia Orvosi Egyetem kutatói. Patkányokon végzett kísérleteiket megelőzte egy korábbi, több ezer idősebb felnőtt körében lezajlott felmérés, amelyből az derült ki, a nagyobb mértékű műanyag-expozíciónak kitett embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség. Yueping Wu epidemiológus és munkatársai úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják a szív- és érrendszeri hatásokat – írja a Sciencealert az Ecotoxicology and Environmental Safety tudományos lapban megjelent dolgozatra hivatkozva.
Három hónap alatt 24 rágcsálónak adagoltak műanyagokból kioldódó vegyületeket (BPA-t, ftalátokat, illetve különféle lágyítószereket). A patkányokon végzett kísérleteik során bizonyítékot találtak arra, hogy a felforrósított műanyagedényekből a vízbe és élelmiszerbe oldódó különféle kémiai adalékok elváltozásokat okoznak a szervezetben. Három hónap után a rágcsálók szívszövetében rosszul illeszkedő rostokat, gyulladásokat, mitokondriális duzzanatokat, vérzést mutattak ki. A műanyagnak és annak vegyi anyagainak való kitettség után a rágcsálóknál a bél mikrobiota is jelentősen megváltozott, gyulladások jelentkeztek, és megemelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Mi történik a műanyagban hő hatására,és mi zajlik le a szervezetben a kioldódó vegyületek elfogyasztása után?
Amint arról a Körkörös.hu is beszámolt, hő hatására a műanyagból könnyebben oldódnak ki különböző vegyületek, emellett a mikrohullámú sütőben melegített műanyag élelmiszer-edényekből mikro- és nanoműanyagok milliárdjai jutnak az élelmiszerekbe mindössze három perc alatt. A szervezet műanyagkitettsége esetén a kutatók állítása szerint az adalékanyagok csökkenthetik az antioxidáns enzimek aktivitását, kiválthatják a szervezet gyulladásos reakcióját, szív- és érrendszeri károsodásokat idézve elő.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A műanyagszennyezés potenciális egészségügyi hatásai még csak most kezdenek kirajzolódni, de a növekvő bizonyítékok nem éppen reménykeltőek. Korábbi kutatásokból például az derül ki, hogy a felmelegedett, eldobható műanyag evőeszközök használata az emberek esetében is csökkenti a bél mikrobióta változatosságát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.








