6 °C Budapest
Fast food concept with greasy fried restaurant take out as onion rings burger and hot dogs with fried chicken french fries and pizza as a symbol of diet temptation resulting in unhealthy nutrition.

Rémisztő, mit okoznak ezek az ételek az ember agyával: többségünk naponta zabálja őket

2025. február 12. 13:45

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az egészségügyi szakemberek körében. Egy friss tanulmány szerint ezek a termékek jelentősen növelhetik számos betegség, köztük a szívbetegségek, a cukorbetegség, a szorongás és a depresszió kockázatát. A kutatók közvetlen összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a különböző egészségügyi problémák között - írja a National Geographic.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az üdítők, édességek, energiaszeletek, gyümölcsízű joghurtok és fagyasztott ételek. Bár ezek kielégíthetik az édes, zsíros és sós ételek iránti vágyat, a kutatások szerint különösen károsak lehetnek a szívre és az agyra.

A BMJ folyóiratban megjelent legfrissebb metaanalízis aggasztó eredményekre jutott. A kutatók kapcsolatot találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása és a szívbetegséggel összefüggő halálozás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szorongás, a depresszió és az alvászavarok magasabb kockázata között.

Egy másik, a Nutrients folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ilyen élelmiszerekben gazdag étrend 44%-kal növeli a depresszió és 48%-kal a szorongás kockázatát. Egy brazil kutatás azt mutatta, hogy már a kalóriabevitel 20%-ának ultrafeldolgozott élelmiszerekből való fedezése is 28%-kal-kal gyorsabb kognitív hanyatlással járt együtt.

Bár a pontos ok-okozati összefüggés még nem ismert, a legerősebb megfigyelési bizonyítékok a prospektív vizsgálatokból arrafelé hajlanak, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása növeli a depresszió későbbi kialakulásának kockázatát

- nyilatkozta Melissa M. Lane, a Deakin Egyetem kutatója.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas só-, cukor- és zsírtartalma összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással, magas vérnyomással és egyéb egészségügyi problémákkal. Ezek az állapotok hatással vannak az agyra is, növelve az érrendszeri demencia kockázatát. Az adalékanyagok, mint például bizonyos mesterséges édesítőszerek, befolyásolhatják az olyan agyi vegyi anyagok termelését, mint a dopamin és a szerotonin.

Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek függőséget okozhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek inkább hasonlítanak egy cigarettára, mint az anyatermészet által készített élelmiszerekre

- mondta.

Cindy Leung, a Harvard T.H. Chan School of Public Health adjunktusa szerint ez szándékos: "A több milliárd dolláros cégek azért hozzák létre ezeket az élelmiszereket, hogy horogra akasszanak minket, így az étellel kapcsolatos ügynöki képességünk alacsony. Én ezt az élelmiszer-szuverenitás kérdésének tekintem."

Az amerikai felnőttek a kalóriák mintegy 57%-át, a gyerekek és tizenévesek pedig 67%-át viszik be ultrafeldolgozott élelmiszerekből. A szakértők szerint már 20%-os szint is összefüggésbe hozható az agyra gyakorolt káros hatásokkal.

A szakértők azt javasolják, hogy az emberek törekedjenek a rendszeres étkezésekre, váltsanak át kevésbé feldolgozott élelmiszerekre, és hasonlítsák össze a címkéket, válasszva a kevesebb nátriumot és hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket. Fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét az élelmiszeripari cégek marketingtechnikáira, és elmagyarázzák az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának következményeit.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 5. péntek
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 5. 19:32