A magyar határhoz közeli telepeken jelent meg a fertőző betegség, ezért az országos főállatorvos azonnali intézkedéseket rendelt el.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az egészségügyi szakemberek körében. Egy friss tanulmány szerint ezek a termékek jelentősen növelhetik számos betegség, köztük a szívbetegségek, a cukorbetegség, a szorongás és a depresszió kockázatát. A kutatók közvetlen összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a különböző egészségügyi problémák között - írja a National Geographic.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az üdítők, édességek, energiaszeletek, gyümölcsízű joghurtok és fagyasztott ételek. Bár ezek kielégíthetik az édes, zsíros és sós ételek iránti vágyat, a kutatások szerint különösen károsak lehetnek a szívre és az agyra.
A BMJ folyóiratban megjelent legfrissebb metaanalízis aggasztó eredményekre jutott. A kutatók kapcsolatot találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása és a szívbetegséggel összefüggő halálozás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szorongás, a depresszió és az alvászavarok magasabb kockázata között.
Egy másik, a Nutrients folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ilyen élelmiszerekben gazdag étrend 44%-kal növeli a depresszió és 48%-kal a szorongás kockázatát. Egy brazil kutatás azt mutatta, hogy már a kalóriabevitel 20%-ának ultrafeldolgozott élelmiszerekből való fedezése is 28%-kal-kal gyorsabb kognitív hanyatlással járt együtt.
Bár a pontos ok-okozati összefüggés még nem ismert, a legerősebb megfigyelési bizonyítékok a prospektív vizsgálatokból arrafelé hajlanak, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása növeli a depresszió későbbi kialakulásának kockázatát
- nyilatkozta Melissa M. Lane, a Deakin Egyetem kutatója.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas só-, cukor- és zsírtartalma összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással, magas vérnyomással és egyéb egészségügyi problémákkal. Ezek az állapotok hatással vannak az agyra is, növelve az érrendszeri demencia kockázatát. Az adalékanyagok, mint például bizonyos mesterséges édesítőszerek, befolyásolhatják az olyan agyi vegyi anyagok termelését, mint a dopamin és a szerotonin.
Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek függőséget okozhatnak.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek inkább hasonlítanak egy cigarettára, mint az anyatermészet által készített élelmiszerekre
- mondta.
Cindy Leung, a Harvard T.H. Chan School of Public Health adjunktusa szerint ez szándékos: "A több milliárd dolláros cégek azért hozzák létre ezeket az élelmiszereket, hogy horogra akasszanak minket, így az étellel kapcsolatos ügynöki képességünk alacsony. Én ezt az élelmiszer-szuverenitás kérdésének tekintem."
Az amerikai felnőttek a kalóriák mintegy 57%-át, a gyerekek és tizenévesek pedig 67%-át viszik be ultrafeldolgozott élelmiszerekből. A szakértők szerint már 20%-os szint is összefüggésbe hozható az agyra gyakorolt káros hatásokkal.
A szakértők azt javasolják, hogy az emberek törekedjenek a rendszeres étkezésekre, váltsanak át kevésbé feldolgozott élelmiszerekre, és hasonlítsák össze a címkéket, válasszva a kevesebb nátriumot és hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket. Fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét az élelmiszeripari cégek marketingtechnikáira, és elmagyarázzák az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának következményeit.

Sokkoló felfedezés a koronavírusról: még 2025-ben sem múlt el a veszély, rengeteg magyar élete a tét
A Covid-19 miatt kórházi kezelésre szorult betegek még 30 hónappal a hazabocsátásuk után is fokozott egészségügyi kockázatokkal néznek szembe.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Még idén elérheti a százmilliárdos álomhatárt ez a magyar étrend-kiegészítő gyártó
Lévai Bálintot, a BioTechUSA vezérigazgatóját és társtulajdonosát kérdeztük.
-
Kiváló minőség a tányérodon – KMÉ-védjegyes termékek a Mecsek Baromfi Kft.-től (x)
A Mecsek Baromfi Kft. friss csirkehúsai elnyerték a KMÉ-védjegyet, amely biztosítja a vásárlók számára a valóban kiemelkedő minőséget.
-
A magyar befektetők fele nagy lehetőséget szalaszt el (x)
Egyre nagyobb az érdeklődés a TBSZ iránt, a befektetők többsége viszont még mindig nem használja ki ennek az adóhatékony befektetési módnak az előnyeit.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


