Egy nő kezében tart egy szemüveget egy optikában, szelektív fókusz szemüvegek

Ettől megy tönkre rengeteg magyar látása: mit tehetünk ellene, ha nem akarunk nagy bajt?

2024. június 13. 13:13

Egy szemészorvos azt mondja, hogy nincs megbízható tudományos bizonyíték arra, hogy a látásterápia vagy szemerősítő gyakorlatok képesek lennének megszüntetni a szemüveg használatának szükségességét vagy jelentős hosszú távú előnyöket nyújtani - írta a CNN.

A reklámok gyakran állítják, hogy a látásterápia vagy szemgyakorlatok képesek megszüntetni a szemüveg használatának szükségességét. Ezek a módszerek többek között a szem nyomását, mozgatását és a rossz szemüveggel való olvasást foglalják magukban. Egy tapasztalt szemészprofesszor megjegyzi, hogy jelenleg nincs megbízható tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezek a gyakorlatok hosszú távú előnyökkel járnának vagy feleslegessé tennék a szemüveg viselését.

A rövidlátás vagy távollátás esetén sem találhatók bizonyítékok, amelyek alátámasztják a gyakorlatoknak az előnyeit. A presbyopia kialakulása természetes folyamat, mely során a szemlencse merevvé válik, nehezítve ezzel az apró betűkre való fókuszálást.

Az egészséges látás megőrzése érdekében fontos a rendszeres szemészeti vizsgálatok elvégzése már csecsemőkortól kezdődően. A helytelen látásfejlődés megelőzése érdekében ráadásul fontos időben felismerni és kezelni az esetleges problémákat. A gyermekek rövidlátásának előrehaladása lassítható megfelelő mennyiségű képernyőhasználattal és elegendő kinti tevékenységgel - ahol egyáltalán nincs képernyőnézés

A kék fényblokkoló szemüvegek és bizonyos étrend-kiegészítők hatékonyságára vonatkozó állítások gyakran nem rendelkeznek megbízható tudományos alappal. Az omega-3 zsírsavak és egyes vitaminok használata bizonyos esetekben segíthet, de általánosságban véve nincs erős bizonyíték arra, hogy ezek javítanák a látást vagy csökkentenék a szembetegségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bizonyos esetekben a látásterápia hasznos lehet egyes problémák kezelésére, de ezek kezelését mindig szakképzett orvosnak kell végeznie. Az egészséges életmód, beleértve a dohányzás elkerülését és az egészséges táplálkozást, valamint a rendszeres testmozgás egyaránt javasolt az általános szemegészség támogatása érdekében. Fontos továbbá kerülni a kontaktlencse viselését alvás közben és elkerülni a szem dörzsölését annak érdekében, hogy minimalizáljuk az irritációt és más problémák kialakulásának kockázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem