18 °C Budapest
Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

Sunyi népbetegség keseríti meg rengeteg magyar életét: sokan nem is tudják, mi a baj valódi oka

2024. május 14. 15:44

A szorongás vagy pánikrohamok utáni kimerültség, mint az agyköd, lomhaság és testfájdalmak, valódi fizikai rosszulléthez is vezethetnek. Most szakértők tanácsai segítenek a helyreállásban és a kezelési módszerek megismerésében - írja a HuffPost.

Azok számára, akik szorongással vagy pánikrohamokkal küzdenek, a rohamok utáni kimerültség érzése ismerős lehet. Ez az állapot agyködöt, lomhaságot és koncentrációs nehézségeket okozhat, valamint testi fájdalmakat is előidézhet.

A szorongás vagy pánikroham alatt a szervezet adrenalinszintje megemelkedik, ami felgyorsítja a pulzust és szaporábbá teszi a légzést. A roham elmúltával azonban az idegrendszer által kiváltott intenzív reakció lecsengésekor új tünetek jelentkezhetnek, amelyek miatt az egyén mentálisan és fizikailag kimerültnek érezheti magát.

Jessica Stern, a NYU Langone Health pszichiátriai tanszékének klinikai adjunktusa szerint ez a túlterheltség jelentős energiavesztést okozhat. David Klemanski, a Yale Medicine pszichológusa és a Yale School of Medicine pszichiátria adjunktusa hozzáteszi, hogy bár a pánikroham és a szorongásos roham gyakran összekeveredik, lényeges különbségek vannak közöttük. A pánikroham egy harcolj vagy menekülj válaszként aktíválódó fiziológiai reakció, míg a szorongásos rohamok akkor jelentkeznek, amikor az egyén már nem képes kezelni a szorongását.

A roham utáni "másnaposság" tünetei között megtalálhatók az agyköd, a lomhaság és fantomfájdalmak is. Ezeket az állapotokat Stern szerint még súlyosbíthatja hiperventilláció esetén fellépő mellkasi izomfájdalom, émelygés, gyomor-bélrendszeri problémák vagy fejfájás és migrén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A roham utáni helyreállítást segítheti néhány egyszerű lépés: nyugodt környezet kialakítása, mindfulness gyakorlatok alkalmazása és egészséges viselkedésformák fenntartása. Fontos továbbá olyan emberek társaságát keresni, akik segítenek feldolgozni az érzelmeket.

Összességében elmondható, hogy bár a pánik- és szorongásrohamok utóhatásai intenzívek lehetnek, megfelelő stratégiák alkalmazásával enyhíthetők ezek a tünetek. Kulcsfontosságú az önmagunkkal való türelem gyakorlása ebben az időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem