35 °C Budapest
Treatment of rectal diseases, hemorrhoid. Proctologist pointing pen rectum pathologies on an anatomical model

Indul az új szűrőprogram Magyarországon: rettegett betegséggel veszi fel a harcot az egészségügy

2024. május 8. 10:17

Április 7-én, kedd este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 1121/2024. (V. 7.) Korm. határozataa népegészségügyi célú célzott, szervezett vastagbélszűrés országos bevezetéséről. A kormány 1,4 milliárd forintot különít el a program megvalósítására.

A friss határozat szerint a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy a belügyminiszter bevonásával gondoskodjon 1 milliárd 416 millió 600 ezer forint összeg biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet XIV. Belügyminisztérium fejezet, 11. Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) cím javára. Az is kiderül, hogy nem csak a 2024-es év költségvetésében lesznek benne a szűrések: a határozat szerint a pénzügyminiszter feladata lesz gondoskodni 3 milliárd forintos forrás rendelkezésre állásáról az NNGYK költségvetésében beépülő jelleggel a 2025. évi központi költségvetés tervezése során. Az EgészségAblak informatikai fejlesztéséhez is elkülönítenek 130 millió forintot.

Egyre nagyobb probléma a fiatalok körében is a vastagbél-daganat

Az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedik a fiatalabb korosztályokat érintő vastag- és végbélrákos esetek száma. Egy tanulmány szerint az 1990-es években születettek körében kétszer akkora a vastagbéldaganatok előfordulási gyakorisága, mint az 1950-es években született generáció esetében. A betegség korai szakaszban felismerve jól kezelhető és gyógyítható, de mivel sokáig tünetmentes, gyakran nem fedezik fel időben, és a hagyományos szűrési módszerek sokakat elrettentenek.

Az American Cancer Research jelentése szerint 2011-től 2019-ig a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága évente körülbelül 2%-kal növekedett a 20-49 éves felnőttek korosztályában. A helyzet a magyar lakosságot nézve sem kedvezőbb. Köztudott tény, hogy Magyarország évek óta vezető helyen szerepel a népességre jutó emésztőrendszeri daganatok számában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem