21 °C Budapest
Treatment of rectal diseases, hemorrhoid. Proctologist pointing pen rectum pathologies on an anatomical model

Indul az új szűrőprogram Magyarországon: rettegett betegséggel veszi fel a harcot az egészségügy

2024. május 8. 10:17

Április 7-én, kedd este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 1121/2024. (V. 7.) Korm. határozataa népegészségügyi célú célzott, szervezett vastagbélszűrés országos bevezetéséről. A kormány 1,4 milliárd forintot különít el a program megvalósítására.

A friss határozat szerint a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy a belügyminiszter bevonásával gondoskodjon 1 milliárd 416 millió 600 ezer forint összeg biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet XIV. Belügyminisztérium fejezet, 11. Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) cím javára. Az is kiderül, hogy nem csak a 2024-es év költségvetésében lesznek benne a szűrések: a határozat szerint a pénzügyminiszter feladata lesz gondoskodni 3 milliárd forintos forrás rendelkezésre állásáról az NNGYK költségvetésében beépülő jelleggel a 2025. évi központi költségvetés tervezése során. Az EgészségAblak informatikai fejlesztéséhez is elkülönítenek 130 millió forintot.

Egyre nagyobb probléma a fiatalok körében is a vastagbél-daganat

Az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedik a fiatalabb korosztályokat érintő vastag- és végbélrákos esetek száma. Egy tanulmány szerint az 1990-es években születettek körében kétszer akkora a vastagbéldaganatok előfordulási gyakorisága, mint az 1950-es években született generáció esetében. A betegség korai szakaszban felismerve jól kezelhető és gyógyítható, de mivel sokáig tünetmentes, gyakran nem fedezik fel időben, és a hagyományos szűrési módszerek sokakat elrettentenek.

Az American Cancer Research jelentése szerint 2011-től 2019-ig a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága évente körülbelül 2%-kal növekedett a 20-49 éves felnőttek korosztályában. A helyzet a magyar lakosságot nézve sem kedvezőbb. Köztudott tény, hogy Magyarország évek óta vezető helyen szerepel a népességre jutó emésztőrendszeri daganatok számában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 19. 16:13
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem