23 °C Budapest
A large group of injectors / dosing pens  for subcutaneous injection of antidiabetic medication or anti-obesity medication on a heap. Selective focus.

Durván szaporodnak a hamis súlycsökkentők a webshopokban: nézd meg jól, honnan rendelsz!

2024. április 25. 10:45

A BrandShield kiberbiztonsági cég több mint 250 weboldalt zárt be, amelyek hamisított súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszereket árultak - közölte a Reuters. Az ilyen honlapok elszaporodása rávilágít a GLP-1 kategóriájú gyógyszerek iránti növekvő keresletre és a hamisítványok globális piacának bővülésére .

A BrandShield, egy kiberbiztonsági vállalat, több mint 250 olyan weboldalt azonosított és számolt fel, amelyek hamisított súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszereket kínáltak eladásra. Ezek a gyógyszerek a GLP-1 osztályba tartoznak, amelyek közül néhány a Novo Nordisk és az Eli Lilly által fejlesztett termékek. A cég vezérigazgatója, Yoav Keren szerint ezek a weboldalak a tavaly bezárt 279 patikai weboldal közül kerültek ki, melyek többsége ezen gyógyszerekkel foglalkozott.

Az érintett gyógyszerek, mint például az Ozempic, Wegovy, Mounjaro és Zepbound, nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgálnak, hanem az étvágy csökkentésével és a lassabb gyomorürüléssel is hozzájárulnak jelentős súlyvesztéshez. Ezáltal nagy keresletet generálnak a valódi és a hamis változatok is globálisan.

Legalább kilenc országban jelentettek már káros eseményeket ezeknek a hamisított termékeknek köszönhetően. Keren figyelmeztetett arra is, hogy várhatóan tovább nő majd ezeknek a hamisítványoknak az elterjedtsége. A BrandShield által tavaly felszámolt weboldalak csak egy rész foglalkozott hamisított GLP-1 gyógyszerekkel; összesen 1655 olyan oldalt jelentettek be, amelyek különböző hamisított termékeket árultak.

A cég együttműködött a Pharmaceutical Security Institute-tel (PSI) annak érdekében, hogy eltávolítsák ezeket az oldalakat. A PSI tagvállalatai döntötték el, melyik gyógyszeres csoportokat célozzák meg ebben a folyamatban. A BrandShield módszere abban állt, hogy bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy az adott termékek hamisítványok voltak és ezt követően lépett kapcsolatba az oldalakat hostoló szolgáltató szolgáltatókkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbá a vállalat közösségi médiaplatformokon is tevékenykedett: összesen 3968 olyan listát távolított el tavaly, amelyeken hamisított gyógyszerek szerepeltek. Ezek közül sokat Facebookon találtak meg. Az eltávolítások globálisan történtek, több ország piacterét érintve.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) decemberben bejelentette, hogy vizsgálódik az Ozempic hamis változatainak ügyében. Az FDA célja annak megállapítása volt, hogy ezek hogyan kerülhettek be a hivatalos amerikai ellátási láncba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm