18 °C Budapest
Packaged pork meat displayed on shelves of animal products section of supermarket

Sokkoló, ami kiderült a kedvelt vegán élelmiszerekről: halálos betegséget okozhatnak

2024. április 13. 18:35

Egy friss kutatás szerint a növényi alapú húspótlók bár alacsony zsírtartalmuk miatt egészségesebbnek tűnhetnek, valójában azonban nem táplálóbbak, sőt növelhetik a szív- és cukorbetegség kockázatát is azoknál, akik hosszabb ideig fogyasztják őket.

Egy friss kutatás szerint a növényi alapú húspótló termékek nem feltétlenül jelentenek egészségesebb alternatívát a valódi húshoz képest - írja a DailyMail. Egy American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azok a személyek, akik nyolc héten át rendszeresen fogyasztottak ilyen termékeket, magasabb vércukorszintet mutattak, mint azok, akik hagyományos húsokat ettek. Ez növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Korábban úgy vélték, hogy a növényi alapú étrend segíthet akár 25 százalékkal is csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azonban most rámutattak, hogy ezek az előnyök elsősorban teljes értékű élelmiszerek fogyasztása esetén érvényesülnek, nem pedig ultrafeldolgozott termékekében.

A növényi alapú húsok piaca jelentősen bővült az elmúlt években, egyes felmérések szerint a globális bevételek 2023-ban elérték a 10 milliárd dollárt, ami több mint a kétszerese a 2018-as adatnak. 

Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője szerint az erősen feldolgozott termékek jelentős mennyiségű telített zsírt és sót tartalmaznak. Ez összefüggésbe hozható mind a szívbetegségekkel, mind pedig a korai halálozással.

A Szingapúri Egyetem tudósai által végzett kutatás során 89 olyan szingapúri lakost vizsgáltak meg, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik felük továbbra is hagyományos húsokat fogyasztott, míg a többiek műhúsokat ettek. Mindeközben a kutatók megfigyelték, hogyan változik az alanyok nátrium- és koleszterinszintje, valamint folyamatos glükózmonitorral követték nyomon a vércukorszintjüket. Az eredmények szerint bár a koleszterinszintjük nem mutatott eltérést, a műhúsokat fogyasztóknak magasabb volt a vércukorszintje és nátriumszintje is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek az eredmények összhangban állnak más tanulmányokkal is, egy ausztrál kutatás szerint például egyes növényi alapú darált húsok sótartalma majdnem eléri, illetve meg is haladja az ajánlott napi mennyiséget. A lengyelországi Poznańi Orvosi Tudományok Egyetemének tanulmánya pedig hasonlóan kimutatta a vércukorszint emelkedését az ultrafeldolgozott műhúsok nagy arányú fogyasztása esetén.

Priyom Bose növénybiológus szerint ezek az eredmények nyomást gyakorolhatnak az élelmiszeriparra annak érdekében, hogy javuljon a termékek minősége és tápértéke. Az új generációs PBMA-k (növényi alapú hús alternatívák) fejlesztése kulcsfontosságú lehet annak biztosítása érdekében, hogy valóban egészségesebb alternatívát kínáljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem