hand of the patient is on drip receiving a saline solution on bed VIP room at hospital. Medical Concept.

Új, rettegett betegség szedi áldozatait a magyar fiatalok között: ezek a tünetei, komolyan kell venni

2024. április 3. 17:16

Az 1990-es évek óta növekedést mutat a vastagbélrák-esetek száma az 50 év alattiak körében, ez pedig aggodalomra ad okot. A növekedés pontos oka ismeretlen, de a kutatók szerint leginkább életmódbeli és környezeti tényezőkre vezethető vissza. A figyelmeztető jelek között szerepel a ceruzavékony széklet, ami, bár ritka, de komoly aggodalomra ad okot. Az orvosok hangsúlyozzák a korai felismerés fontosságát és azt, hogy a tünetek megjelenése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel a korai diagnózis kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez - írja a HuffPost.

Az utóbbi időben egyre több, jellemzően 50 év alatti fiatalnál diagnosztizálják a vastagbélrákot, ami aggodalomra ad okot a kutatók szerint. Dr. Michael Cecchini, a Yale Rákközpont onkológusa és a Gyomor-bélrendszeri Rákok Központjának kolorektális programjának társigazgatója szerint az 1990-es évek óta növekszik az 50 év alattiak körében a vastagbélrák előfordulása. A növekedés pontos okát még nem ismerik, de a szakértők életmódbeli és környezeti tényezőket sejtenek mögötte.

Egy meglepő tünet, amely kiemelt figyelmet kapott közösségi médiában, a ceruzavékony széklet. Egy TikTok-felhasználó megosztotta tapasztalatait arról, hogy vékonyabb széklete volt a normálisnál, ami végül 4. stádiumú vastagbélrák diagnózishoz vezetett. Dr. Cecchini szerint a szűk széklet figyelmeztető jel lehet, különösen ha új és tartós változásról van szó. Ez általában akkor fordul elő, ha daganatok vannak jelen a vastagbél végén vagy ha az egész belső részét kibelelik, beszűkítve ezzel a széklet útját.

A Medical News Today szerint az egészséges széklet hosszú és kolbász alakú kell legyen. Dr. Jeffrey Dueker, az UPMC gasztroenterológusa hangsúlyozza, hogy bármilyen jelentős változás a székelési szokásokban potenciális vörös zászlót jelenthet.

A ceruzavékony széklet ritka tünete lehet a vastagbélráknak és rendkívül aggasztó jelnek kell értelmezni. Azonban nem tartozik a betegség gyakoribb jelei közé, mint amilyen a vér a székletben vagy hasi fájdalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos persze minden aggasztó tünetet jelenteni az orvosnak. Dr. Cecchini szerint soha nem szabad lebecsülni ezeket a jeleket. Ha vért veszel észre a székletedben vagy krónikus hasi fájdalmat tapasztalsz, fontos felkeresni az orvost. A kolonoszkópia vagy más vastagbélrákszűrés segíthet csökkenteni a kockázatot vagy korai stádiumban felismerni a betegséget. A legtöbb ember esetében ezeket a vizsgálatokat 45 éves korban kezdik el ajánlani.

Dr. Dueker kiemeli, hogy az elsőfokú rokonok egykori betegsége esetén - ha valakinél 50 éves kora előtt diagnosztizálták vastagbélrákot - magasabb lehet a rák kockázata. Összességében fontos tájékoztatni az orvost minden releváns információról és esetlegesen felmerülő problémáról. Bár komolyan kell venni ezeket az információkat, nem kell pánikba esniük az embereknek. A rákos megbetegedések többségét még mindig sikerül meggyógyítani, hangsúlyozza Dr. Cecchini. Az időben történő felismerés kulcsfontosságú lehet ebben az eredményességben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem