Komárom, 2023. július 22.A drónnal készült felvételen a komáromi Rüdiger-tó (kis tó) 2023. július 22-én.MTI/Máthé Zoltán

Üzemzavar volt az SK komáromi akkugyárában: nyolc embert kórházba kellett szállítani

2024. április 1. 16:31
Frissítve: 2024. április 2. 14:00

Vasárnap este az SK komáromi akkumulátorgyárában szúrós szag terjedése és több dolgozó fejfájásra panaszkodása miatt evakuálták a munkavállalókat. Bár a katasztrófavédelem nem talált határértéket meghaladó veszélyes anyagot a levegőben, nyolc embert mégis kórházba szállítottak - írta meg a Telex.

Vasárnap este az SK komáromi akkumulátorgyárban szúrós szag terjengését és több dolgozó fejfájásra való panaszát követően a gyár dolgozóit, legalábbis egy részüket, a gyár épületéből kimenekítették. Ugyanakkor a katasztrófavédelem által végzett ellenőrzés során nem találtak a levegőben határértéket meghaladó veszélyes anyagot.

Hétfő reggelre több, egymástól független forrás is arról tájékoztatta a Telexet, hogy az előző estén üzemzavar történt az említett gyárban. A Kiálltunk Ácsért civil szervezet információi szerint mentőautók vittek el embereket a helyszínről szirénázás nélkül, a rendőrség és a katasztrófavédelem is kiérkezett, míg a dolgozókat a gyár előtti parkolóba terelték. A gyár környékén érezhető szúrós szag irritálta az emberek szemét és torkát. A Facebookon megosztott videókon mentőautók, rendőrautók láthatók, valamint több tucat munkás a gyár épülete előtt.

A helyi közösségben híresztelések kezdtek elterjedni egy veszélyes vegyi anyag üzemben történő szivárgásáról. Az SK-t és a Komárom-Esztergom vármegyei rendőrséget is megkeresték információért, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseikre. A megyei katasztrófavédelem viszont reagált: 2024. március 31-én bejelentés érkezett hozzájuk egy komáromi üzemben tapasztalt szúrós szagról és több dolgozónál jelentkező fejfájásról. Mobil laborjaik mérései alapján nem mutattak ki határérték feletti veszélyes anyagot az üzem területén, így tűzoltói beavatkozásra vagy lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A mérések eredményei szerint hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt jelen a levegőben, de mindkét esetben jóval a határérték alatti koncentrációban. Az Országos Mentőszolgálat nyilatkozata szerint nyolc embert fejfájás, émelygés és mérgezés gyanúja miatt stabil állapotban kórházba szállítottak.

Említést érdemel még, hogy az SK komáromi gyárában 2022 januárjában már történt hidrogén-cianid és ammónia szivárgása, ami több dolgozót is rosszullétéhez vezetett. Egy másik alkalommal pedig 29 dolgozó került hosszan tartó vagy nagy mennyiségű rákkeltő anyagnak való kitettség hatása alá.

Frissítés: reagált az SK On

Cikkünk megjelenését követően az SK On az alábbi tájékoztatást küldte az esettel kapcsolatban:

Az SK On nevében tájékoztatni szeretnénk a vasárnap Komáromban történt szivárgással kapcsolatban:

1) A nyolc, tünetet mutató beteg állapotáról:

Mint azt több forrás is megerősítette, 2024. március 31-én az SK ON nyolc alkalmazottját kórházba szállították, miután munka közben fejfájásra panaszkodtak. A kórházi vizsgálat után - miután semmi szokatlan tünetet nem mutattak - mind a nyolc alkalmazottat hazaküldték.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Komáromi Rendőrkapitányság még aznap kiszállt a helyszínre és mobil laboros méréseket végzett az SK On telephelyén, melyek eredményei egyértelműen megerősítették, hogy határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az SK Ont úgy működtessük, hogy munkatársaink és a komáromi lakosok biztonsága ne kerüljön veszélybe. 

Az illetékes hatóságok laboreredményétől függetlenül belső vizsgálatot rendeltünk el a probléma azonosításának felderítésére, illetve a megelőzés érdekében további intézkedéseket hajtunk végre.

Ezúton elnézést kérünk a problémáért, amelyet ez az incidens okozott.

2) A 2022-es történések helyesbítése:

Továbbá helyesbítést kérünk a 2022. január 20-án történtekkel kapcsolatban, mivel az az állítás, hogy  "Veszélyes anyagok szivárogtak ki a külvilágba, és 29 munkavállaló rákkeltő anyagoknak volt kitéve 2022 januárjában" a valóságnak nem megfelelő tényállás. Aznap a tűzoltóság arra a következtetésre jutott, hogy nem külső szivárgásról van szó, mivel a munkahelyen belüli és kívüli mérések eredményei a szabványos értékek alatt maradtak. (Ez az információ a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is megtalálható.) Emellett mind a 21 dolgozót, aki fejfájásos tünetekre panaszkodott, orvosi vizsgálat után, rendellenesség és további panasz hiányában hazaküldték.

 

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem