Hidegzuhany a Pfizerrel, Modernával oltottakra: döbbenetes, ami most kiderült a vakcinákról

Hidegzuhany a Pfizerrel, Modernával oltottakra: döbbenetes, ami most kiderült a vakcinákról

2024. február 6. 20:32

Egy friss kutatás alapján az új COVID-19 vakcinák nem kínálnak plusz védelmet a már beoltott vagy fertőzésen átesett személyeknek a betegséggel szemben, sőt, enyhe védelemcsökkenést mutatnak - írta meg a NTD.

Egy friss kutatás eredményei szerint a már korábban COVID-19 ellen beoltott és a vírussal fertőzött személyek esetében az új, frissített vakcinák nem biztosítanak további védelmet. A Kyushu Egyetem Egészségügyi Igazgatás és Menedzsment Tanszékének japán szakértői által vezetett tanulmányban, arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az egyéneknél, akik már kaptak legalább két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát, a bivalens emlékeztető oltás csak enyhe csökkenést eredményezett a fertőzés elleni védelemben.

A kutatók kiemelték:

Nem találtunk elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a kétértékű vakcinák hatékonyak lennének a korábban fertőzött idősebb felnőttek körében

- áll a tanulmányban. Dr. Jeffrey Klausner, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine-jének klinikai professzora az eredmények alapján úgy nyilatkozott,

hogy az emlékeztető oltások nagyobb jelentőséggel bírhatnak azok számára, akik még nem estek át korábban a betegségen

- fejtette ki. A kutatás szerint azoknál az oltott egyéneknél, akik még nem rendelkeztek korábbi oltással, az emlékeztető oltás mintegy 18,6%-os védelmet nyújtott. Azonban az összes résztvevő esetében ez a kezdeti hozzáadott védelem csak 0,6%-os volt, ami aztán 26,5%-ra növekedett és 34 nap elteltével 21,7%-ra csökkent.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy ez a vizsgálat nem foglalkozott a bivalens vakcinák hosszú távú védelmi hatásaival. Amikor bevezetésre kerültek ezek az oltások, (2022 és 2023 között kerültek piacra több országban is, beleértve az Egyesült Államokat és Japánt) az válaszként történt az eredeti vakcinák csökkenő hatékonyságára az újonnan megjelenő variánsokkal szemben. Ezek utódai ma már új monovalens oltások, amelyek specifikusan egyes vírus alváltozatokra irányulnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Míg más tanulmányok is vizsgálták ezen vakcinák hatékonyságát - például dél-koreai kutatók negatív eredményekről számoltak be korábban fertőződött oltottak esetén -,

európai vizsgálatok szerint időlegesen erős kezdővédelmet nyújtottak a súlyos megbetegedésektől.

Ezekkel együtt ezek a tanulmányok rámutatnak arra, hogy milyen fontos lehet a jövőbeli vakcinázási stratégiák kidolgozása során figyelembe venni az egyedi kockázati profilokat és korábbi fertőződéseket.

Frissítés!

A hivatkozott kutatás a bivalens oltóanyagokat vizsgálta (amelyek az eredeti koronavírus-törzs és az omikron BA.1-es vagy BA.5-ös változata ellen lettek kifejlesztve. Ahogy a Telex cikke is rámutat, a vírus olyan gyorsan változik, hogy ezek a vakcinák már nem olyan hatékonyak az új törzsek ellen. Az eredeti tanulmányban az NTD félreérthetően "updated", azaz frissített néven hivatkozik az általuk vizsgált oltásokra, holott akkor már nem ezek voltak a legújabb oltóanyagok - így pedig a kutatásból sem az derült ki, hogy a legújabb oltások ne adnának plusz védelmet az új variánsok ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem