A Women having an eye exam at ophthalmologists office.

Ádáz népbetegség pusztít Magyarországon: ezekre a tünetekre figyelj, a látásod a tét

2024. január 5. 19:02

Bár való igaz, hogy ahogy öregszünk, úgy romlik a látásunk, de óriási hiba minden egyes panaszt ennek betudni. Sőt, némelyik rendellenesség később akár maradandó látáskárosodáshoz is vezethet, ha nem kezelik azonnal. Mutatjuk, milyen tünetekre kell figyelni: ezeket a látásromlásokat nem feltétlenül az öregedés okozza!

Az öregedés gyakori velejárója, hogy hirtelen olvasószemüvegre van szükséged (és aztán elfelejted, hová tetted). De nem minden látásváltozás magyarázható pusztán az életkorral - és némelyik akár maradandó látáskárosodáshoz is vezethet, ha nem kezelik azonnal.

Fontos, hogy ne feltételezzük, hogy a látásunkban bekövetkező változások csak az öregedés normális, elkerülhetetlen részei. Számos állapotra léteznek kiváló kezelési lehetőségek, és a legjobb, ha mindent azonosítunk, mielőtt az túlságosan súlyossá válna, és visszafordíthatatlan látásvesztéshez vezetne

- mondta a HuffPostnak Dr. Carl Danzig, a Rand Eye Institute szemész szakorvosa, a szemészeti szolgáltatások igazgatója. Szerinte a közelre látás problémái az életkor előrehaladtával gyakoriak, de számos más szemprobléma és betegség is van, amelyek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki idősebb embereknél.

Az öregedés növeli a látás elvesztéséhez vezető szemproblémák kialakulásának kockázatát. A teljes szemvizsgálat lehetővé teszi az orvos számára, hogy jobban szemügyre vegye a retinát és a látóideget, így felismerheti a lehetséges problémákat, és a lehető legkorábban beavatkozhat

- mondta Dr. Thomas Patrianakos, a chicagói Cook County Health szemész szakorvosa és a szemészeti sebészet vezetője. "A szemvizsgálat segíthet bizonyos szisztémás betegségek, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás felismerésében is" - tette hozzá.

A lap összeszedett néhány tünetet, ezek látásváltozások nem az öregedés szokásos velejárói.

Hirtelen homályos látás

A látás idővel lassan változik, de ha hirtelen homályos látást tapasztal, az aggodalomra adhat okot. Danzig ugyanis figyelmeztetett, hogy ez az időskori makuladegeneráció (AMD) egyik tünete, amely a 60 év feletti embereknél a visszafordíthatatlan látásvesztés vezető oka, ha nem kezelik.

A nedves AMD "hirtelen és súlyos látásvesztést okozhat a szem hátsó részén lévő retina károsodásával" - mondta. Ez "az új erek ellenőrizetlen növekedésének eredménye, ami folyadékszivárgáshoz vezethet a szem azon részébe, amely az éles központi látást biztosítja". A kezelés gyakran segíthet a látás javításában, ha gyorsan cselekszik.

A homályos látás a diabéteszes szembetegség és a szürkehályog tünete is.

Vakfoltok

A vakfoltok - más néven szkotómák - az AMD másik tünetei. Ilyenkor a száraz AMD lehet a bűnös. Ez "a makula sejtjeinek lassú, gyakran évekig tartó romlása, mivel a retinasejtek elhalnak és nem újulnak meg", a Macular Society szerint.

Nehézségek a színek megkülönböztetésében

Ha azon kapod magad, hogy nehezen tudod meghatározni, milyen színt nézel, vagy a színek fakónak tűnnek, egy újabb jel, amit érdemes kivizsgáltatni az orvossal.

Hullámosnak tűnő egyenes vonalak

Ezt akkor veheted észre, amikor vezetés közben az útra festett vonalak hirtelen úgy néznek ki, mintha egy gyerek firkált volna őket. Ez egy másik olyan tünet, amely miatt Danzig szerint "azonnal" szemorvoshoz kell fordulni - különösen azért, mert hatással lehet az olyan mindennapi tevékenységekre, mint az olvasás, a vezetés.

Kettős látás

Ha kettős látást tapasztalsz, az a diabéteszes szembetegség jele lehet, amely magában foglalja a glaukómát, a diabéteszes retinopátiát, a diabéteszes makulaödémát és a szürkehályogot.

Minden cukorbetegségben szenvedő embernél fennáll a látási szövődmények kockázata, amelyek a diabéteszes makulaödéma nevű, súlyosabb látást veszélyeztető állapotig fejlődhetnek. Ez akkor következik be, amikor a magas vércukorszint miatt a retinában lévő erek károsodnak, és a szem hátsó részén szivárognak, illetve duzzanatot okoznak

- mondta Danzig.

Kontrasztvesztés

Ezt a tünetet nehezebb kimutatni egy szemvizsgálaton, amely jellemzően nagy kontrasztú fekete-fehér színeket vizsgál, de katasztrofális következményekkel járhat a vezetés vagy a gyalogos közlekedés során, alacsony kontrasztú helyzetekben. A kontrasztvesztést akkor veheted észre, ha nehezen olvasok hasonló színű táblákat vagy problémákat tapasztalsz a tárgyak megkülönböztetésében, különösen az úton vagy a járdán. A kontrasztérzékenység a szembetegség jele lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Villanások vagy lebegőfoltok

A villanások olyanok, mint "villámok a perifériás látásban", Danzig szerint "pontokra, zsinórokra, hajszálakra, pókhálóra vagy felhőkre hasonlíthatnak valakinek a látásában". Ha a villanások és/vagy lebegőfoltok hirtelen megszaporodását észleli valaki, az a retina szakadásának vagy leválásának jele lehet.

A szakadást általában lézerrel kezelik, hogy remélhetőleg megelőzzék a retina leválását. Ha egyszer már levált, általában műtétet végeznek ennek a vakító állapotnak a kezelésére

- magyarázta Danzig.

Foltokban jelentkező látásvesztés

A látás egy időre történő elvesztése a diabéteszes szembetegség vagy az előrehaladott diabéteszes makulaödéma jele lehet, amely Danzig szerint az Egyesült Államokban a látásvesztés egyik vezető oka a munkaképes korú felnőttek körében. Hozzátette, hogy a felismerés és a kezelés kritikus fontosságú a látás megőrzéséhez. Az átmeneti látásvesztés a nyaki verőérbetegség, a szívembólia vagy a migrén jele is lehet.
A perifériás látás elvesztése.

Ha alagútlátást tapasztal, és már nem lát a periférián kívülre, érdemes időpontot kérnie szemészorvosától. Ez a glaukóma tünete lehet, ami akkor következik be, ha folyadék gyűlik fel a szemben, ami a látóideg károsodásához vezet. A legtöbb embernek kezdetben nincsenek tünetei, így ez évekig észrevétlen maradhat, és a betegek tudtukon kívül elveszítik a perifériás látásukat

- mondta Danzig.

Homályos látás

A homályos vagy homályos látás a szürkehályog jele lehet, amely "az öregedés során a látásromlás gyakori oka" - mondta Patrianakos. A szürkehályog leggyakoribb tünete a látás általános homályossága - magyarázta.

Káprázás vagy glória a fények körül

Az éjszakai vezetéskor gyakran észlelt káprázás vagy fényárnyék a fények körül a szürkehályog másik jele lehet. A szürkehályog látásvesztéshez vezethet, de műtéttel könnyen és biztonságosan kezelhető.

Fáradt szemek

Bárki érezhet fáradt szemet valamikor (különösen, ha nem alszik eleget), de ha valaki gyakran vagy ismert ok nélkül tapasztalja ezt, az a szemszárazság szindróma jele lehet. Patrianakos szerint a száraz szem szindróma az, "amikor a szemekben nem megfelelő mennyiségű könny van", ami bármely életkorban jelentkezhet. Mesterséges könnyekkel, szemhéjtusokkal és meleg borogatással kezelhető. Mindezek miatt a rendszeres szemvizsgálat mindenki számára fontos, még akkor is, ha szerinte tökéletes látása van.

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a komolyabb szembetegségeket, ha évente beütemezünk egy tágított szemvizsgálatot egy szemészorvosnál, különösen akkor, ha bármilyen apró változást észlelünk a látásunkban, vagy ha cukorbetegséget diagnosztizáltak nálunk

- mondta Danzig. Ezek a vizsgálatok jelentik a legjobb esélyt arra, hogy észleljük a látásunkban vagy a szemünkben bekövetkező változásokat - ami különösen fontos, mert "egyes állapotok nem mutatnak korai tüneteket".

A korai felismerés és a hatékony kezelés segíthet megállítani az állapotok súlyosbodását és megőrizni a látást

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem