20 °C Budapest
Woman having symptoms of Covid-19 lies covered in blanket in isolation with handerchiefs and pills next to her.

Még csak most durvulhat be a járványhullám Magyarországon: egyre többen esnek ágynak

2023. december 17. 12:29

Jelentős légúti járvány van Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll - közölte az InfoRádióval a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos elmondta azt is, hogy országosan hetente több százezer megbetegedéssel számolnak.

Egy jelentős légúti járvány zajlik most Magyarországon - közölte az InfoRádióval Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos. Hozzátette: működik a légúti figyelőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül, ide érkeznek minták a háziorvosi praxisokból, amelyek megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések a döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

A szakember felidézte, a 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire a követő hetekben számítanak.

A védekezéssel kapcsolatban a szakember kifejtette: "az influenzaoltások felvétele még mindig nincs késő, ezek rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, így azon 60 év feletti, illetve 60 év alatti, de krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek számára, akik még nem vették fel ezeket a védőoltásokat, a beadatásuk feltétlenül ajánlott.

Békássy Szabolcs végül beszélt arról is, hogy a koronavírus ellen nagyságrendileg 100.000 új típusú Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, melyek elérhetők a vármegyei irányító kórházak oltópontjain. Egy logisztikai rend kialakítása is folyamatban van: a háziorvosok is igényelhetnek az arra rászoruló pácienseiknek ezekből a védőoltásokból és ha ezt szükségesnek és indokoltnak tartják, akkor nem csupán a kórházi oltópontokon, hanem a háziorvosi praxisban is beadhatók ezek a vakcinák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem