20 °C Budapest
Front view, Pouring cola soda with ice and bubble, cold drink beverage on night background

Veszélyesnek nyilvánították sokak kedvenc üdítőit: magyarok tízezrei lehetnek bajban

2023. december 15. 19:03

Kevesen tudják, hogy a napi üdítőital-fogyasztás súlygyarapodáshoz, szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, vesebetegséghez, magas vérnyomáshoz és mentális problémákhoz vezethet. A szakértők szerint már a rövidtávon is komoly bajt okozhatnak ezek a termékek. Korábban Magyarországon az energiaitalok kerültek előtérbe: portálunknak korábban Zacher Gábor arról beszélt, hogy egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffein tartalom szempontjából egyenlő. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke viszont kiemelte, hogy a túlzott koffeinfogyasztás káros lehet a gyerekek egészségére.

Népszerűsége ellenére azonban sokan tisztában vannak azzal, hogy az üdítőitalok nem éppen bővelkednek tápanyagokban. Ez kérdéseket vet fel a napi üdítőital-fogyasztás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban - írja a HuffPost.

Dr. Neil Paulvin, a regeneratív orvoslás specialistája a napi üdítőital-fogyasztás hosszú távú, káros következményeire figyelmeztetett: ez rövid távon energiasokkot okozhat (amit csökkenés követ), és potenciálisan gyomorpanaszokhoz vezethet - de a hosszú távú hatások aggasztóbbak.

A rendszeres üdítőital-fogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet, különösen veszélyes hasi zsír formájában, ami növeli a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a mellrák kockázatát. Továbbá összefüggésbe hozták a vesebetegségekkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel

- sorolta a szakember. Paulvin azt is kiemelte, hogy a napi üdítőital-fogyasztás komoly hatással lehet a szív egészségére, holott a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok a világban, és egészséges étrenddel és életmóddal nagyrészt megelőzhetők.

Tanulmányok szerint a rendszeres és az alkalmi üdítőfogyasztóknál egyaránt megnő a szívbetegségek és a stroke kockázata.

A napi üdítő ráadásul negatívan befolyásolhatja az agy egészségét, mivel a magas vércukorszint gyulladást okoz az agyban. A rendszeres fogyasztást tudományosan összefüggésbe hozták a magasabb depresszióval és a demencia kialakulásának nagyobb valószínűségével. A diétás üdítőkre való átállás sajnos nem csökkenti ezeket az egészségügyi kockázatokat. Három szakértő szerint a diétás üdítőkben használt mesterséges édesítőszerek ugyanolyan károsak, mint a cukor, és bél-, szív- és agyproblémákkal hozhatók összefüggésbe

- tettte hozzá.

Nagy a vita az energiaitalok körül is

Pár hete röppent fel a hír, hogy a kormánypárti politikusok betiltanák az energiaitalok árusítását 18 éven aluliaknak. A témával a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag is foglalkozott, Zacher Gábort kérdeztük arról, valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztása a kávénál.

Megyünk mondjuk itt a belvárosba, csomó iskola van itt a környékünkön. Látunk mondjuk 2-3 fiatalt, kezükben valamilyen fantázianevű energiaitalos dobozkával, csacsognak, jönnek- mennek. Mit fogunk róluk mondani? Hát, hogy ezek a fiatalok! Ez az energiaital irgum-burgum... Ugyanezek a fiatalok, ennek a kávézónak itt ennél az asztalnál ülve mondjuk beszélgetnek és mindegyik előtt van egy csésze és a csészébe ott van mondjuk valamilyen kávé, akkor azt fogjuk mondani, hogy? Semmit, tulajdonképpen. Vagy azt mondjuk, hogy milyen édesek. Ott ülnek beszélgetnek, milyen tök normális. Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffein tartalom szempontjából egyenlő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- fogalmazott.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint alapvetően a fiatalkori energiaital fogyasztás problémájának hátterében leginkább, maga a koffein fogyasztás áll, bizonyos kor alatt magának a koffeinnek a hatása rossz hatással lehet a szervezetre.

A tünetek nem is specifikusak, sokszor csak a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital fogyasztás vagy az életkorához képest magasabb koffeintartalmú energiafogyasztás

- húzta alá. Hozzátette, hogy a tartós energiaital fogyasztás valóban káros lehet. Hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja. Részletesen kitért arra, hogy életkoronként mennyi lehet a maximális koffein fogyasztás, amellyel még egészségesen együtt lehet élni:

A káros hatások megjelenése nagyon sokban függ az életkortól és az elfogyasztott mennyiségtől, felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligrammos maximális határ, ami egy körülbelül 4-5 fekete kávét, presszó kávét jelent egy nap, az még nem káros. Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40-50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek - 8- 10 éves gyerek- számára a 80 milligrammos felső határt és 12-18 év között sem javasolják még a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást

hívta fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem