Young woman vaping an electronic cigarette for relax while working at night

Kiderült az igazság az e-cigiről: egészségesebb a hagyományosnál, vagy lehúzás az egész?

2023. október 25. 16:02

Az elmúlt években bombaként robbantak be az e-cigik, azaz a vape-ek, másnéven a manórudak. Ezeknek a termékeknek kismillió változata van, a hevített dohánytól kezdve az ananászízesítésű, hazánkban betiltott szerkezetekig. Az eszközök terjedésének hála jelentősen visszaesett a kereslet a hagyományos cigarettákra, viszont a kérdés adja magát: vajon tényleg egészségesebbek a manórudak, mint a hagyományos társaik? Ennek járt utána a CashTag a legújabb videójában.

Az elmúlt hetekben jelent meg a Netflix új sorozata, a Big Vape: The Rise and Fall of Juul, ami az e-cigit elterjedéséről, majd a bukásáról szól. Ennek kapcsán járt most utána a CashTag legújabb videójában, hogy vajon mi is Magyarországon a helyzet: itthon is felváltják a különböző hevített dohányok, e-cigik a hagyományos társaikat? Tényleg egészségesebbek ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök, mint a cigaretta, vagy csak urbánus legenda?

Ahhoz viszont, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk érdemes az elejéről kezdeni. Azaz megnézni, hogy milyen termékek is tartoznak ebbe a kategóriába, és egyáltalán mit is takar az e-cigaretta és a vape kifejezés.

Ha e-cigiről, vagy vape-ről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy ezek az eszközök valamilyen ellenállással melegítenek egy üvegszál, vagy gyapot hurkát, amit átitat egy folyadék. Ezt nagyjából egy 200-250 fokon hevíti. Ekkor egy egyfajta pára keletkezik

– magyarázta Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke.

Nagyon káros világszerte, hogy ezeket a termékeket füstmentesként hírdetik. Eleve az, hogy füstmentes dohánytermék, mint megnevezés csak a dohánytermékek egy bizonyos csoportjára igaz. Ezek pedig az úgynevezett rágó-, vagy szippantással fogyasztott dohányok. De az e-cigaretta, a nikotinos tasak nem füstmentes dohánytermékek. Elég félrevezető egy kalap alá venni az úgynevezett társadalmi hirdetésekben ezeket a kifejezéseket

– fogalmazott Dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa, hozzátéve, hogy az e-cigaretta esetében valóban nem érdemes füstről beszélni, hiszen a készülék nem tartalmaz dohányt, így nem tud kialakulni az a klasszikus dohányfüst. Ellenben az úgynevezett hevítéssel működő készülékekkel, amik tartalmaznak dohányt. Itt a cégek azzal érvelnek, hogy miután az aerosol előállítása közben nem történik égés nem keletkezik dohányfüst, így sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos társaik.

Tényleg egészségesebb az e-cigi?

Szép lenne a fenti érvelés, csak nem igaz. Kimutatták ugyanis azt, hogy ugyanazok a vegyületek, amik jelen vannak a hagyományos cigarettában a hevített dohánytermék hevítésekor is keletkeznek

– mondta a főorvos, amit viszont Ficsor Zoltán cáfolt a CashTag videójában. Szerinte ugyanis majdnem 100 százalékkal egészségesebbek az alternatív dohánytermékek hagyományos társaiknál.

Azon lehet vitatkozni, hogy ha valaki átszoktatja magát az e-cigarettára vagy a hevített dohánytermékre, az leszokás-e vagy sem. A mi álláspontunk szerint ez mindenképpen annak számít, hiszen legalább 95 százalékkal kevesebb kárt okoz a szervezetének, illetve a közegészségügyi költségei ezáltal csökkenni fognak. A hevített dohánytermékek nagyjából 95 százalékkal kevesebb kárt okoznak, mint a hagyományos cigaretta, mindeközben az e-cigi nagyjából 97 százalékkal, míg a nikotinpárnák valahol 98 és 99 százalék környékén járnak. Tehát ennyivel kevesebb kárt okoz magának az, aki a cigaretta helyett ezeket a termékeket választja

– mondta el a Villanypára Egyesület elnöke, azonban Dr. Cselkó Zsuzsa arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ezeket a számokat már régen megcáfolták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jellemzően ezek dohányipari cégek által szponzorált vizsgálatok, amelyek hivatkoznak erre a bizonyos hatékonysági fokra. Ezek olyan e-cigaretták vizsgálatából születtek, amelyeket azóta már megdöntött a tudomány: második, harmadik generációs e-cigaretták vannak, amelyek ugyanolyan hatásfokkal tudják a nikotint a szervezetbe juttatni, mint egy hagyományos cigaretta. A készüléknek az összetétele, működése pedig nagyban befolyásolja azt, hogy milyen vegyületeket, milyen minőségben állít elő, milyen részecske méretek keletkeznek és azok hogyan kerülnek be a szervezetbe. Tehát ez is hozzájárul az egészségkárosító hatásfokhoz. Ennek megfelelően egyáltalán nem lehet azt kijelenteni, hogy 95-99 százalékkal kevésbé károsak ezek a termékek

– magyarázta a doktornő.

Ennek ellenére még mindig a cigaretta egészséges alternatívájaként élnek a köztudatban, olyannyira, hogy egy friss felmérés szerint már minden második szál cigire jut egy hevítésre szánt dohánytermék. Miközben folyamatosan zárul az olló a két termékkategória ára között.

Egyre többen választják az alternatív cigarettákat

A 2023-as adatok alapján folytatódik a korábbi tendencia, miszerint egyre kevesebb fogy Magyarországon a hagyományos cigarettából, miközben folyamatosan nő a kereslet a hevítéses dohánytermékekre – derült ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) adataiból, amit a 24.hu közölt.

A hevítő eszközök területén azonban némi visszaesés tapasztalhat, de ennek oka a lap szerint az lehet, hogy a Dohányügyi Igazgatóság Adatgyűjtő Rendszerében a „hevítő eszköz” címszó alatt nemcsak maga az elektronikus eszközt értik, hanem ide sorolják az összes tartozékot is. A csökkenés pedig annak lehet az eredménye, hogy az újabb eszközökhöz már nem szükséges kiegészítőket vásárolni.

Ezzel párhuzamosan viszont a hagyományos cigarettákat egyre kevesebben veszik az SZTFH statisztikája alapján. Annak ellenére is, hogy időközönként, mint például nyáron fellendül a kereslet rá. A statisztikák szerint ugyanis 2020-ban még 7644 szál, 2021-ben 6848 szál, míg 2022-ben 6477 millió szál fogyott. Ez pedig idén is folytatódni látszik, ha abból indulunk ki, hogy idén szeptemberig 4373 millió szálat adtak el, így, ha az elkövetkezendő hónapokban havi 500 millió szál is fogyna, akkor se haladná meg a teljes forgalom a 6000 millió szál cigarettát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem