West Nile virus, WNV, 3D illustration. A virus that is transmitted by mosquito and causes West Nile fever

Újabb hírek érkeztek a nyugat-nílusi láz hazai terjedéséről: az idősekre a legveszélyesebb

2023. október 6. 09:35

A 2023. szeptember 25. és október 1. közötti időszakban tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt nem jelentettek, közölte az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Ez hosszú idő óta az első olyan hét, hogy nem volt tömeges hasmenéssel, hányással járó fertőzés. Azt is közölték, hogy a 39. héten egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak a fővárosban.

A héten egy importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. A 31 éves Magyarországon tanuló ugandai férfi hazalátogatott, tünetei a visszaérkezését követően kezdődtek, és kórházba került. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta - közölték.

2023. szeptember 25. és október 1. között egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak a fővárosban, így a héten diagnosztizált esettel a 2023. évben nyilvántartott megbetegedések száma 30-ra nőtt (28 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tizenegy vármegye területén regisztráltak: Budapest (4 fő), továbbá Baranya (1 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (8 fő), Fejér (4 fő), Hajdú-Bihar (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (1 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye. A betegek 63%-a férfi, az átlagéletkor 54 év (8-85 év). A betegek 50%-a a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 80%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Viszont leginkább az idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel - közölte korábban az NNGYK. Fontos, hogy a vírus jelenlegi tudásunk szerint emberről emberre nem terjed. A nyugat-nílusi láz terjedéséről bővebben ebben a cikkben írtunk korábban.

Bár koronavírusról, influenzáról, vagy más felsőlégúti megbetegedésről még nincsenek a járványadatok - igaz, vélhetően hamarosan megkezdi az adatközlést a Légúti figyelőszolgálat -, a szennyvízadatokból arra lehet következtetni, hogy már most rengeteg beteg van az országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm